Pravidelná konzumácia fermentovaných potravín prospeje črevám i imunite

Fermentované potraviny sú zdrojom probiotík. Ak ste doteraz konzumovali iba jogurty, kefíry či kyslú kapustu, máme pre vás tipy, ako svoj jedálniček spestriť.

Je dokázané, že pravidelná konzumácia fermentovaných potravín má priaznivé účinky na telo i psychiku. Za všetky môžeme spomenúť zlepšenie trávenia a kognitívnych funkcií, posilnenie obranyschopnosti, zmiernenie alergií, elimináciu kandidózy (premnoženej kvasinky Candida albicans) i škodlivých mikróbov v čreve.

7 fermentovaných potravín, ktoré musíte vyskúšať

Jogurt, kefír a kyslú kapustu z nášho zoznamu vynecháme, pretože tie určite ako zdroje probiotík poznáte. Aké sú ďalšie fermentované potraviny?

    1. Kombucha

Kombuča sa môže stať spestrením aj vášho jedálnička. Na to, aby ste si tento kyslastý nápoj vyrobili, potrebujete čierny čaj, kombuchu (materskú hubu) a zdroj cukru, napríklad trstinový cukor, ovocie alebo med. Kvasenie prebieha pri teplote okolo 25 až 30 stupňov Celzia.

Ak neviete, ako si nápoj pripraviť, na internete nájdete množstvo návodov.

    2. Fermentované uhorky

Ak zvyknete úrodu uhoriek zavárať na zimné mesiace, existuje aj iné, zdraviu prospešnejšie riešenie, ktorým je fermentácia uhoriek. Fermentované uhorky sú zdrojom vitamínov, minerálov, stopových prvkov a, samozrejme, probiotík.

    3. Miso

Fermentované sójové produkty patria k najzdravším na svete, pretože fermentáciou dochádza k eliminácii antinutričných látok. Miso vzniká fermentáciou sójových bôbov, jačmeňa alebo hnedej ryže s koji, čo je druh huby.


Zdroj foto: pixabay.com

    4. Tempeh

Aj tempeh patrí medzi fermentované sójové produkty. Na to, aby vznikol, je potrebná zmes živých plesní, ktoré slúžia ako štartér a, samozrejme, kvalitné sójové bôby. Tempeh milujú vegetariáni i vegáni, pretože je podobný tofu. Do tela doplní nielen probiotiká, ale aj bielkoviny, B vitamíny a tak ďalej.

    5. Natto

Medzi top fermentovanými potravinami nesmie chýbať ani natto, bez ktorého si Japonci nevedia predstaviť svoj jedálniček. Aj natto sa vyrába zo sójových bôbov.


Zdroj: pixabay.com

    6. Kimči

Domovom kimči je Kórea, kde patrí medzi tradičné pokrmy. Pripravuje sa z rôznych druhov zeleniny a korenín, ako napríklad zázvoru či cesnaku. Kimči môžete pridať k hlavnému jedlu. Dá sa kúpiť aj u nás. Ak chcete čerpať maximum benefitov, dôkladne si prečítajte etiketu a stavte na overených výrobcov.

    7. Cottage cheese

Cottage cheese je u nás bežne dostupný v obchode. Ide o hrudkový syr, ktorý obsahuje prospešné baktérie. Avšak aj v tomto prípade sa treba poobzerať po kvalitnom produkte a vyhnúť sa tým, ktoré obsahujú ochucovadlá či arómy.

Mirka