Praktické tipy, ako jesť viac zeleniny a ovocia počas zimy
Ako zjesť počas dňa viac zeleniny a ovocia bez toho, aby ste sa do toho museli nútiť?
Všetci vieme, že ak chceme byť zdraví a fit, je potrebné denne zjesť aspoň 500 g zeleniny a ovocia. Základ by mala tvoriť čerstvá zelenina a ovocie, avšak doplnkom môžu byť sušené či mrazené ovocné a zeleninové plody.
Ak máte s konzumáciou zeleniny a ovocia problém, ale chcete to zmeniť, prinášame vám zopár inšpiratívnych tipov, ako ich nenápadne prepašovať do svojho jedálnička v rámci doma pripravovaných obedov či večerí.
Pyré nemusí byť len zemiakové
Väčšina z nás dôverne pozná zemiakovú kašu. Lenže tá sa dá obohatiť o viaceré druhy zeleniny. Výbornou voľbou sú, napríklad brokolica, karfiol či tekvica. Jednoducho k trom dielom zemiakov pridajte aspoň jeden diel zeleniny podľa vášho gusta a urobte z toho pyré. Ak radi experimentujete, pripravte si čisto zeleninové pyré, napríklad zo zeleného hrášku alebo tekvice hokaido.
Zelenina je výbornou prísadou do omáčok
Milujete cestoviny a robíte si ich minimálne raz do týždňa? Neviete si odoprieť tradičné slovenské jedlá s knedľou? Nedáte dopustiť na karí omáčku? Dobrou správou je, že do každej z nich môžete prepašovať značnú časť zeleniny. Napríklad do rajčinovej omáčky na špagety pridajte kúsky cukety, mrkvy, červenej papriky, hrášku a kukurice.
Prílohy obohaťte o zeleninu
Ryža, pohánka, pšeno, quinoa či amarant budú chutiť i vyzerať oveľa lepšie, keď do nich zamiešate zeleninu. Ak sa ponáhľate, pokojne použite zmes mrazenej zeleniny.
Vylepšite recepty na hamburgery a placky
Do mäsových hamburgerov nasekajte pór, cibuľu, kúsky cukety alebo kukuricu. Zemiakové placky nahraďte cuketovými, brokolicovými alebo karfiolovými a upečte ich v rúre na plechu vystlanom papierom na pečenie.
Nebojte sa zeleninových a ovocných koláčov
Cuketový alebo tekvicový koláč si môžete pripraviť nielen počas sezóny, ale kedykoľvek počas roka, keďže v supermarketoch túto zeleninu zoženiete celoročne. Výborný je aj mrkvový koláč. Počítajú sa aj jablkové či banánové muffiny. Samozrejme, všetky v zdravšej verzii.
Hummus chutí výborne aj zeleninový
Hummus a nátierky zo strukovín budú chutiť lepšie, keď spolu so strukovinou zmixujete aj zeleninu. Napríklad cvikla má jedinečnú chuť, hummus krásne zafarbí a do tela doplní železo. Nebojte sa použiť akúkoľvek zeleninu podľa vlastnej fantázie.
Zamilujte sa do zeleninových hranolčekov
K zemiakových hranolčekom pečeným v rúre pridajte hranolčeky zo zeleru, mrkvy či petržlenu.
Mirka