Pozor na prekyslený organizmus po sviatkoch

Sviatky sa niesli v znamení jedla a častokrát si to odnieslo naše telo a zaťažený organizmus. Aj keď sme už pomaly zabudli, že nejaké Vianoce vôbec boli, môžeme sa však stále zle cítiť. Príčinou je prekyslený organizmus. Dajte sa preto s nami do poriadku.

 

  • Dôvody prekyslenia

Hlavným faktorom prekyslenia býva nesprávne stravovanie a hltavé či rýchle jedenie. Takto skonzumované jedlo spôsobuje v žalúdku nahromadenie nestrávenej potravy a pomaly začína v žalúdku hniť. A tak sa začnú vyskytovať v tele toxíny, ktoré váš organizmus zaťažujú. Môže za to nielen potrava, ale aj nedostatočný a nevhodný pitný režim ako sú napríklad sladené nápoje. V konečnom dôsledku si tak narušíte črevnú flóru. Vyhnite sa preto údeninám, alkoholu, káve, energetickým nápojom, majonézam, bielej múke, orechom, sladkostiam. Ak trpíte už prekysleným organizmom tiež vyraďte morské plody, vajcia, ocot, mlieko a smotanu či hríby. Tieto potraviny by vám vytvorili ešte viac prekyslenia.
 

  • Znaky prekyslenia

Ťažko si môžeme sami určiť, či je váš organizmus prekyslený, ak nie ste odborník. Preto si dávajte pozor na príznaky, ktoré zvyknú odrážať prekyslenie. Môžete sa cítiť unavení s nedostatkom energie, máte ťažké končatiny. Pribudnúť môže aj oslabená imunita, časté virózy, padajúce a lámavé vlasy či nechty.
 

  • Zdravá zelenina

Pri prvých problémoch zaraďte do jedálneho lístka veľa zeleniny. Najmä špenát, paradajky, uhorky, cviklu, hlávkový šalát, karfiol, avokádo a aj reďkovky. Všetko totiž prispieva k tomu, aby sa váš organizmus očistil od toxínov. Podporiť rovnováhu môžete aj čerstvými zeleninovými šťavami. Kombinácia mrkvovej a cviklovej šťavy je to pravé.
 

  • Ostatné zázračné potraviny

Nemusí vám pomáhať iba zelenina. Pokojne zaraďte do jedálnička citrusy, hrozno, jablká, hrušky, banány, jahody. Vhodnou voľbou môžu byť aj šťavy, či obľúbené smoothies. Pomáhajú aj strukoviny ako fazuľa, sója, cícer, mliečne výrobky v podobe acidofilného mlieka alebo jogurty so živými kultúrami. Piť by ste mali bylinkové čaje a minerálne vody. V tomto prípad je jedno, či máte alebo nemáte prekyslený organizmus, pretože spomínané potraviny by mali byť v každodennom jedálničku každého z nás.

 

Autor: Andrea Zummerová