Poznáte yzop lekársky? Na čo všetko sa využíva?

Yzop lekársky je vďačná liečivá rastlinka s mnohými pozitívnymi účinkami. Patrí do čeľade hluchavkovitých, podobne ako šalvia, levanduľa či tymian. Táto bylina sa využívala už v dávnych dobách. Dnes je cenená najmä pre antivírusové a antibakteriálne účinky.

Účinkuje pri prechladnutí i astme

Bojujete s prechladnutím, nádchou, zápalom priedušiek či astmou? Yzop lekársky je dobrým pomocníkom v čase, keď vás sužujú vírusové ochorenia. Pomáha organizmu zbaviť sa hlienov, teda uľahčuje vykašliavanie. Je možné použiť ho vo forme odvaru, obkladu alebo inhalácie. Pri problémoch s dýchacími cestami potrebujete na jednu šálku asi jednu čajovú lyžičku byliny, čaj sa lúhuje 10 minút. Odvar pite 2-krát denne. Pri inhalácii použite polovičné množstvo vody.

Úľava od bolestí svalov i zápalov spôsobených bodnutím hmyzu

Yzop lekársky aplikovaný vo forme obkladu je výborným prostriedkom, ktorý uľaví od svalových bolestí i opuchov spôsobených bodnutím hmyzu. Obklad pripravíme tak, že čerstvú alebo sušenú bylinu dáme lúhovať na 15 minút do malého množstva vody. Do odvaru namočíme vatové tampóny a priložíme na postihnuté miesto.

Predmenštruačný syndróm, vysoký krvný tlak i úzkosť?

Yzop má prirodzenú schopnosť účinkovať ako diuretikum. Vďaka tomu je možné z tela vyplavovať sodík, ktorý je jedným zo zodpovedných faktorov vysokého krvného tlaku. Menej známe sú účinky tejto rastliny ako zmierňujúceho prostriedku predmenštruačného syndrómu, ktorý sa prejavuje bolesťami brucha, podráždenosťou a nervozitou. Rastlina disponuje aj upokojujúcimi účinkami, čiže pomáha ľuďom v čase vypätia, zvýšenej nervozity a úzkosti.

S dávkovaním to nepreháňajte!

Denne vypite maximálne dve šálky a liečbu yzopom obmedzte maximálne na dva týždne. Ak sa nedodržuje dávkovanie, môže dôjsť ku vzniku kŕčov, vyrážok, opuchov a pod. Nikdy neužívajte yzop v čase tehotenstva.

Tip na záver

Ak máte problém s lupinami, ktoré sú neestetické a navyše spôsobujú svrbenie, skúste pravidelne pokožku hlavy masírovať odvarom z yzopu lekárskeho.

MIMI
Obrázok: freedigitalphotos.net, zirconicusso