Poznáte účinky jednotlivých farieb?

 


Máte svoju obľúbenú farbu? Určite áno. Každá farba dokáže o človeku veľa prezradiť. Používanie a kombinovanie farieb v našom šatníku alebo interiéri by malo byť citlivé. Správnou voľbou farieb môžeme navodiť príjemnú atmosféru alebo naopak. Farby môžu pri nesprávnom dávkovaní vyvolať rôzne negatívne pocity až depresiu. Čo by ste o jednotlivých farbách mali vedieť?
 
Červená farba je farbou sebapoznania. Červená je teplou farbou a dodáva človeku vlastnosti, ktorými sú odvaha, istota a sila. Zároveň symbolizuje stabilitu, spontánnosť a vyvoláva pocit bezpečia. Pri necitlivom využití tejto farby dochádza k vyvolaniu emócií v podobe agresivity až brutality, hnevu, násilia a panovačnosti. Ak sa cítite unavení alebo trpíte nízkym krvným tlakom, skúste využiť pôsobenie červenej farby.
 
Žltá je symbolom osobnosti, intelektu a sebavedomia. Farba slnka patrí do spektra farieb vyvolávajúcich dobrú náladu a pozitívne zmýšľanie. Múdrosť a logika sú pojmy neodmysliteľne spojené so žltou. Ak premýšľate nad vhodnou farbou do pracovne alebo detskej izby, kde sa vy alebo dieťa potrebujete koncentrovať, žltá bude správnou voľbou. Žltú nikdy nevoľte do spální.
 
Modrá je farbou sebavyjadrenia najmä prostredníctvom schopnosti komunikovať, vyjadrovať sa rečou. Modrá vyjadruje lojalitu a taktnosť. Ľudia, ktorí majú radi túto farbu, sú väčšinou pokojní a dôveryhodní. Modrá je skvelým riešením pre spálňu a miestnosti určené na relax, pretože upokojuje. Odborníci sa však zhodujú v názore, že ju môžete s pokojom využiť vo všetkých miestnostiach okrem tých, kde sa vykonáva fyzická činnosť (posilňovne, telocvične a pod.).
 
Zelenou je možné liečiť ubolené srdce a dušu. Je farbou, ktorá pôsobí veľmi harmonicky. Dopomáha k nadobudnutiu vnútornej harmónie. Farba vyjadruje pozitívne vlastnosti, ktorými sú štedrosť, súcit, porozumenie, harmónia. Ľudia, ktorých obľúbenou farbou je zelená, milujú deti, prírodu a zvieratá.
 
Byť sám sebou a rešpektovať seba i ostatných – aj toto symbolizuje oranžová. V prvom rade však oranžová podporuje kreativitu. Ak sa od vás vyžaduje tvorivosť, oranžová by vám v tomto smere mala pomôcť. Rovnako vhodná je do pracovne alebo miestností, kde sa stretávate s inými ľuďmi. Radosť, sebavedomie, nadšenie a spoločenskosť sú spojené s farbou, ktorou je oranžová. Oranžovej sa vyhýbajte v spálňach.
 
Fialová pôsobí upokojujúco na telo aj ducha. Vyjadruje dôstojnosť a zároveň napomáha pri snahe stať sa lepším človekom. Fialová je farbou vhodnou pri vykonávaní meditácií a modlitieb.
 
Tyrkysová je pohladením pre nervovú sústavu a podporou pre imunitný systém.
 
Ružová je farbou, ktorá upokojuje. Je ideálnym riešením pre detské izby. Odstraňuje hnev a dokáže navodiť pocit vzájomnej lásky.
 
Symbolom čistoty a svetlých myšlienok je biela. V interiéri ju vždy kombinujte s inými farbami alebo farebnými dekoráciami. Čierna vyvoláva zamyslenie a dáva nám podnet zahĺbiť sa do svojho vnútra.
Zdroj: www.colourtherapyhealing.com
 
Miroslava Miková