Poznáte tieto fóbie? Čoho všetkého sa ľudia boja?

 

Máte strach z výšok, pavúkov, hadov, injekcií či uzatvorených priestorov? Potom patríte medzi časť dospelej populácie, ktorá trpí nejakou fóbiou. Fóbiu možno charakterizovať ako neopodstatnený a veľmi intenzívny strach z konkrétneho objektu, subjektu či situácie, ktorý je sprevádzaný neschopnosťou myslieť na čokoľvek iné a typické sú aj fyzické príznaky.
 
Sú ich stovky... Poznáte však tieto?
Ste v rozpakoch, keď vás niekto nečakane osloví? Červenáte sa na pracovných poradách alebo vo väčšej skupine ľudí? S červenaním je možné bojovať, ak sa však vopred bojíte, že sa budete červenať a rozoberáte, aké je to trápne a nevhodné, začne vám búšiť srdce a ťažko sa vám dýcha, pravdepodobne trpíte erytrofóbiou – chorobným strachom z červenania sa.
 
Cestujete radšej osem hodín autom, ako by ste mali sadnúť do lietadla? Ak vás prenasledujú chorobné obavy z toho, čo sa môže v lietadle stať (najčastejšie sú to hororové scenáre havárie), trpíte chorobným strachom z lietadla, teda aviofóbiou. Pravdou je, že väčšie riziko vám hrozí na ceste ako v samotnom lietadle.
 
Arachnofóbia alebo strach z pavúkov... Predstavte si situáciu, že sedíte v aute pred železničným priecestím a čakáte, kým sa rampy otvoria. Zrazu sa pred vami objaví pavúk a vy zdesene vyskočíte z auta a zabuchnete dvere. To nie je výmysel, ale realita, ktorá sa naozaj stala človeku, ktorého striasa len pri pomyslení na pavúka.
 
Chorobný strach zo šoférovania alebo amaxofóbia, dokáže v značnej miere obmedziť život človeka a najmä jeho pohodlnosť. Ľudia, ktorí trpia touto poruchou, sa šoférovaniu vyhýbajú i napriek tomu, že im to prinesie ťažkosti. Sú ochotní chodiť dopravnými prostriedkami alebo dlhé vzdialenosti pešo, len aby nemuseli šoférovať. Predstava sedenia za volantom je pre nich nočnou morou.
 
Čo s nimi?
Aktuálne je počet fóbií väčší ako 500. Problémom sa stávajú vtedy, keď človeka v živote obmedzujú. Spomínam si na moju známu, ktorá prišla z luxusnej dovolenky zničená kvôli tomu, že jej fóbiou sú mačky. V hoteli kde bývala i v jeho okolí sa po celý čas pohybovala mačka, ktorá ju obmedzovala v pohybe i oddychu.
 
Liečba fóbií patrí, rozhodne, do rúk odborníka. Používa sa hypnóza, medikamentózna liečba a metódy, ktoré učia, ako fóbii priamo čeliť zvykaním si na danú problematickú situáciu či objekt...
 
MIMI
Obrázok: freedigitalphotos.net, Arvind Balaraman