Poznáte rozdiely medzi kyslomliečnymi produktmi?

Konzumácia mlieka a mliečnych výrobkov v našich končinách stále zaostáva za ostatnými krajinami. Mlieko a jeho produkty i napriek tomu, že sa stále viac hovorí o intolerancii laktózy, by na našom stole nemali chýbať. Ak neobľubujete samotné mlieko, možno ste si zamilovali kategóriu kyslomliečnych produktov.

 
Vyberte si kyslomliečny produkt podľa vašej chuti
 Kyslomliečne výrobky sa väčšinou produkujú z kravského mlieka, no výnimkou nie je ani ovčie alebo kozie mlieko. Ako odborníci docielia zmenu mlieka na kyslomliečny produkt? Základom je využívanie baktérií, ktoré majú zásluhu na premene mliečnych sacharidov, konkrétne laktózy na kyselinu mliečnu. Pôsobením kyseliny mliečnej nadobúdajú tieto produkty podobu, v akej sú dostupné na pultoch obchodov. To však nie je všetko, pretože kyslomliečne maškrty sú obohatené o špecifické živé mikroorganizmy, ktoré sa využívajú pri priemyselnom spracovaní mlieka. Medzi jednotlivými kyslomliečnymi produktmi v zásade veľké rozdiely nie sú. Odlišujú sa podľa toho, aký typ mikroorganizmov sa používa na ich výrobu.
 
Jogurty a jogurtové nápoje milujú deti aj dospelí
 Lahodný jogurt vznikne použitím špecifických živých mikroorganizmov, ktoré poznáme pod pojmom jogurtová kultúra. Jogurt sa vyznačuje špecifickou konzistenciou, ktorú výrobcovia dosiahnu rôznymi technikami zahusťovania alebo jednoducho pridajú sušené mlieko. Ak sa pri spracovaní mlieka s pridaním jogurtovej kultúry zmes nezahustí, vznikne chutné jogurtové mlieko.
 
Acidofilné mlieko, kefír alebo cmar?
 Za pozitívnu stránku acidofilného mlieka môžeme uviesť ľahšiu stráviteľnosť a obsah probiotickej kultúry. Známe sú účinky acidofilného mlieka súvisiace s podporou trávenia a pozitívnym pôsobením na pohyb čriev. Okrem toho sa acidofilné mlieko podieľa na posilnení celkovej obranyschopnosti organizmu.
Ako je to s kefírom? V kefíre sa nachádzajú vzácne baktérie, ktoré spôsobujú, že kefír je ľahšie stráviteľný pre ľudí, ktorí majú problém s intoleranciou laktózy. Ak máte vysoký cholesterol, problémy s črevami a chcete posilniť celkovú imunitu, pite pravidelne kefír. Pravidelná konzumácia kefíru znižuje riziko vzniku rakoviny hrubého čreva. Ak siahnete po kefírovom mlieku, myslite na to, že obsahuje menej špecifických kultúr ako kefír.
Na pultoch v predajniach majú svoje zastúpenie zakysané produkty. Sú pripravované zo špecifických baktérií potrebných pre ich vznik. Nezabúdajte, že väčšinou obsahujú väčšie množstvo tuku ako ostatné produkty z kategórie kyslomliečnych produktov.
Pri výrobe masla, ktoré vzniká zo smotany, vzniká cmar. Producenti ho ďalej spracovávajú prostredníctvom špeciálnych kultúr a jeho výživovú hodnotu zvýšia pridaním probiotických baktérií.
 
(-de-)
Zdroj: www.mlieko.sk
 
 

 

Zdroj foto: freepik.com