Poznáte najzdravšie druhy ovocia?
Jarné obdobie je spojené s nedostatkom vitamínov a minerálov, ktorý sa prejavuje únavou, malátnosťou i podráždenosťou. Zabudnite na preparáty z lekárne a dajte organizmu to, čo potrebuje v prirodzenej forme. Predstavujeme vám ovocie, ktoré vám prinesie zdravie a vitalitu.
Ovocie obsahuje antioxidanty, ktoré chránia telo pred útokmi voľných radikálov!
Trh ponúka pestrú paletu ovocia a zeleniny. Lákajú nás menej známe druhy ovocia, ktoré zaváňajú exotikou a diaľavami. Pravdou zostáva, že najcennejšie ovocie sa mnohokrát nachádza v našej záhrade a považujeme ho za bežnú záležitosť. Jablká, marhule, maliny, jahody, černice a rad ďalších ovocných liečiteľov je prospešnejší, ako si myslíme. Poďme si predstaviť tie najlepšie zázraky prírody s najvyšším obsahom antioxidantov!
Jablko – prospešný dar Matky prírody
Jablká patria v našich končinách k bežným ovocným plodom. Jablone sa pôvodne pestovali v krajinách východnej Európy a odtiaľ sa rozšírili do celého sveta. Skutočnosť je taká, že napriek hojnému výskytu sú zdraviu mimoriadne prínosné. Obsahujú bohaté dávky vlákniny, ktorá prospieva tráviacemu traktu a kardiovaskulárnemu systému, pretože znižuje hladinu zlého cholesterolu v krvi. V jablku je hojne zastúpený vitamín C, ktorý je kráľom všetkých antioxidantov. Najnovšie výskumy potvrdzujú, že jablká pozitívne ovplyvňujú hladinu krvného cukru. Ak sa bojíte rakoviny hrubého čreva a prsníka bojujte pravidelnou konzumáciou aspoň dvoch jabĺk denne.
Sympatické oranžové plody marhúľ krášlia záhrady, sú chutné a najmä zdravé!
Šťavnatým marhuliam neodolá nikto z nás. Disponujú bohatými zásobami vlákniny, vitamínov A, C a E. Pomerne zaujímavý je obsah železa a draslíka. Marhule sú po mrkve ovocím, ktoré udržuje zdravie očí. Pravidelná konzumácia marhúľ chráni ľudské srdce a marhuľová vláknina ulahodí tráviacemu ústrojenstvu.
Čerešne bojujú proti zápalom!
Pokiaľ vám záleží na vašom srdci a zdravej pokožke, čerešne by vo vašom jedálnom lístku jednoznačne chýbať nemali. Obsahujú vysoké dávky železa, ktoré zabezpečia, že anémia sa vám oblúkom vyhne. Zaujímavosťou je, že čerešne detoxikujú organizmus, majú schopnosť znižovať zápaly a bojovať so zlým cholesterolom. V neposlednom rade slúžia ako ochranca pred rozličnými druhmi rakoviny.
Čučoriedky zlepšujú pamäť!
Čučoriedky obsahujú mnoho cenných zložiek – vitamín K a C, mangán, vlákninu a ďalšie zdraviu prospešné látky. Viaceré výskumy potvrdili skutočnosť, ktorú by ste len ťažko spájali s čučoriedkami. Vedci sú presvedčení, že pravidelná konzumácia čučoriedok pozitívne ovplyvňuje nervovú sústavu a pamäťové schopnosti. Antioxidačné schopnosti čučoriedok vyvolávajú pozitívne ohlasy v celom ľudskom organizme. Voľné radikály sa majú pred nimi na pozore!
MIMI