Poznáte GOJI?

 

GOJI alebo kustovnica čínska je stálym produktom mnohých obchodov s prírodnou medicínou už aj na Slovensku. Nepoznáte GOJI? Neváhajte a zoznámte sa s rastlinou a jej unikátnymi liečivými schopnosťami.
GOJI rastie na zelených kroch. Pochádza z Číny. Obľubuje mierne až subtropické čínske oblasti, ale darí sa jej aj v Mongolsku a Tibete.
 
Ako vyzerá a účinkuje GOJI?
Ak ste plody kustovnice nikdy v živote nevideli, pomôžeme vám. GOJI sú červené bobule, ktoré sú scvrknuté. Svojim zjavom pripomínajú naše hrozienka, ibaže sú červené. V oblastiach svojho výskytu sú známe a používané viac ako šesťtisíc rokov. Domorodé obyvateľstvo ich využívalo ako ochranný prostriedok na pečeň. Kustovnica čínska pozitívne ovplyvňuje zrak, zlepšuje sexuálne funkcie a plodnosť. Významné sú účinky na imunitný systém. Zlepšuje krvný obeh a je cestou k dlhému a kvalitnému životu.
 
GOJI a výskumy
GOJI bola predmetom niekoľkých výskumov. Obsahuje cenné antioxidanty – betakarotén a zeaxantín. Zaujímavé sú poznatky o zeaxantíne. Jeho úlohou je chrániť sietnicu oka. Dostatočný príjem tejto látky znižuje riziko vzniku chorôb oka v neskoršom veku.
V Číne testovali GOJI ako podporný prostriedok pri liečbe rakoviny. Podľa štúdií ľudia, ktorí pravidelne užívali kustovnicu reagovali na liečbu oveľa lepšie.
Podľa ďalších výskumov látky obsiahnuté v GOJI zabraňujú rastu nádorových buniek, znižujú hladinu glukózy a cholesterolu v krvi.
 
Obsah kustovnice čínskej
Vysoký obsah antioxidantov, najmä karotenoidov naznačuje samotná farba plodu, ktorá je sýtočervená. Dokonca sa objavujú informácie, že ich obsah je najväčší spomedzi všetkých známych rastlín na zemeguli.
O niekoľko rokov možno nebudeme svojim deťom hovoriť, aby jedli veľa mrkvy pre dobrý zrak. Prečo? Pretože omnoho väčšou zásobárňou beta-karoténu je GOJI.
Kustovnica obsahuje 18 aminokyselín, vitamín C, B1, B2, B6, E a viac ako dvadsať minerálnych látok a stopových prvkov.
 
Kde bobule GOJI nájdeme?
Plody kustovnice nájdete v obchodoch so zdravou výživou. Ak ich neviete zohnať v mieste bydliska, zaručene ich objavíte v internetových obchodoch. Plody možno jesť samotné alebo kombinovať s iným sušeným ovocím. Okrem sušenej formy ich nájdete aj v podobe čaju. Výnimkou nie je ani využitie v kuchyni. Chuť bobúľ oceníte najmä v polievkach.
 
Viac informácií nájdete na: http://altmedicine.about.com
MIMI
Foto: flickr/Antonio Tajuelo