Povedzte, čo si myslíte, a získajte, čo si zaslúžite

Málokedy poviete, čo si naozaj myslíte?
Máte pocit, že sa neviete presadiť?
Že sa podriaďujete iným na úkor samých seba?

V knihe Keď ťa každý má rád, nikto ťa neberie vážne sa dozviete, ako vám môžu iní ľudia rafinovanými psychologickými hrami nenápadne podkopať sebaúctu, ale aj ako si možno účinne stanoviť hranice a presadiť svoju vôľu.

To, či si vás niekto váži, najlepšie zistíte podľa toho, ako sa s vami rozpráva.

Tí dominantní vás ponižujú, aby seba povýšili.
Tí manipulatívni vás zavádzajú, aby sami získali.
A tí zlomyseľní vám ubližujú, aby sa kochali vo vašom utrpení.

To, či si vážite sami seba, najlepšie zistíte podľa toho, ako sa postavíte proti neúcte. Hovoríte to, čo si myslíte? Požiadate o to, čo chcete? Alebo vám na to chýba odvaha? Nesmiete sa zmieriť s tým, čo sa vám nepáči. Ak sa voči neúctivému tónu ohradíte, vzrastie vaša sebaúcta. Ak sebavedome odrazíte útok, vzrastie vaše sebavedomie. Naopak, všetko, čo strpíte, z  vás urobí trpiteľa a  vyvolá len ďalšie útoky.

Kariérny a osobný kouč Martin Wehrle vás naučí, ako si v každej životnej situácii zachovať sebaúctu. Ako sa brániť, nedať sa zmanipulovať, ako zvládať náročné konverzácie a ako dosiahnuť svoje ciele.

Psychológ Paul Watzlawick tvrdí, že na vecnej úrovni prebieha maximálne 20 percent komunikácie. Všetko ostatné sa odohráva na neviditeľnej vzťahovej úrovni, ktorá dominuje každému rozhovoru. Či si vás niekto váži alebo vás znevažuje, či sa k vám správa férovo, alebo vás manipuluje, sa dá často rozpoznať až na druhý pohľad.

Goetheho trik

Čo urobil Johann Wolfgang von Goethe, aby prekonal strach z výšky? Vystúpil na vtedy najvyššiu budovu sveta, katedrálu v Štrasburgu vysokú 142 metrov, a pozrel sa dole. „Vystavoval som sa tomu strachu a mukám tak často, až kým mi nebol ten pocit úplne ľahostajný.“
Neskôr bez strachu chodil po horách a balansoval s tesármi na trámoch stavieb. Goethe predvídal metódu, ktorá sa neskôr v psychológii ujala ako systematická desenzibilizácia: Nevyhýbajte sa tomu, čoho sa obávate, ale robte to v malých dávkach, až kým vaše obavy nepominú: Ak sa bojíte povedať nie, hovorte častejšie nie. Ak je pre vás ťažké povedať svoj názor, hovorte častejšie otvorene.

„Ak máte strach, že sa pravdou strápnite, hovorte častejšie pravdu. Čoskoro sa vám stane to, čo Goethemu, a s nadšením vystúpite na vrchol úprimnej a pohotovej komunikácie,“ tvrdí kouč Martin Wehrle vo svojej knihe Keď ťa každý má rád, nikto ťa neberie vážne.