Povedzte ÁNO fazuli. Neoľutujete!
Počet ľudí s rakovinou, cukrovkou či srdcovými ochoreniami sa neustále zvyšuje. Môže za to hlavne nedostatok pohybu a nevhodná strava, v ktorej chýbajú potrebné živiny. Jednou z nich je napríklad vláknina.
Fazuľa obsahuje rad zdraviu prospešných látok. Ide hlavne o kvalitné bielkoviny, vitamíny a minerály. Zastúpená je napríklad kyselina listová, ktorá chráni pred ochoreniami srdca. Vo fazuli je aj vápnik, ktorý je dôležitý pre kosti a zuby. Nechýba ani horčík, zinok a železo. Nemožno zabudnúť na vlákninu, ktorá znižuje vysokú hladinu cholesterolu v krvi. V sto gramoch fazule je zastúpených až 15 gramov vlákniny. Rastlinné estrogény pomáhajú ženám v klimaktériu a zároveň chránia pred vznikom niektorých druhov rakoviny.
5-krát ÁNO pre fazuľu
1. Obsahuje kvalitné proteíny
Bielkoviny sú v ľudskom organizme všadeprítomné. Sú nevyhnutnosťou pre svaly, pokožku, vlasy, srdcovocievny i mozgový systém atď. V prípade, že v ľudskom tele chýbajú, má to rad negatívnych účinkov na ľudské zdravie. Fazuľu by mali rozhodne konzumovať vegetariáni a vegáni, pretože je jednou z najlepších náhrad mäsa, čo sa týka obsahu bielkovín. Tých by mal človek skonzumovať 0,8 g na kilogram hmotnosti. Samozrejme, toto množstvo je napríklad vyššie u športovcov či tehotných žien.
2. Zlepšuje náladu
Za tento pozitívny účinok sú zodpovedné hlavne vitamíny zo skupiny B. Ak ich je v organizme dostatok, lepšie sa ubráni stresu, depresii či úzkostiam. Okrem toho vitamíny z tejto skupiny pozitívne ovplyvňujú aj pamäťové schopnosti.
3. Pomôže skvalitniť spánok
Ak v organizme chýbajú vitamíny skupiny B, môže sa to prejaviť nielen podráždenosťou, depresiou či úzkosťou, ale aj ťažkosťami so spánkom. Fazuľa je však bohatou zásobárňou týchto látok. Navyše obsahuje aj aminokyselinu tryptofán, ktorá stimuluje produkciu hormónu serotonínu (nazývaný aj hormón dobrej nálady) a melatonínu (spánkový hormón).
4. Pomáha schudnúť
Vo fazuli je bohato zastúpená vláknina, ktorá pozitívne ovplyvňuje činnosť čriev, resp. pravidelné vyprázdňovanie. Okrem toho má schopnosť zasýtiť na pomerne dlhý čas a vyrovnávať hladinu krvného cukru.
5. Chráni pred chorobami srdca
Vláknina spolu s ďalšími živinami pozitívne ovplyvňuje zdravie kardiovaskulárneho systému, konkrétne napríklad znižuje hladinu cholesterolu v krvi.
Ako eliminovať plynatosť?
Väčšinu z nás odrádza od konzumácie fazule práve plynatosť. Predísť tomu možno tak, že fazuľu namočíme vopred do vody na niekoľko hodín. Potom vodu zlejeme a napustíme čerstvú, v ktorej fazuľu varíme.
-m-