Používate vo firme vysokozdvižné vozíky? Ako znížiť náklady na ich prevádzku?

Ku každému väčšiemu skladu alebo výrobnej hale patria vysokozdvižné vozíky. Ide o zrejme najpoužívanejšiu manipulačnú techniku. A keďže všade tam, kde ich treba, sú v prevádzke každý pracovný deň, tvoria náklady na ich chod nezanedbateľnú súčasť mesačných výdavkov spoločnosti.

Aké riešenia vám napadnú ako prvé?

Ako však tieto výdavky optimalizovať? Iste, kde sa dá, je možné používať ručné paletovacie vozíky, ktoré sú taktiež často využívanou manipulačnou technikou, ale tie predsa nie sú plnohodnotnou náhradou.

A možno vám napadla aj kúpa úspornejších vysokozdvižných vozíkov, resp. prechod na elektrické vozíky (ak sa u vás stále používajú vozíky so spaľovacími motormi). To si však vyžaduje vysokú prvotnú investíciu.

Prídavné zariadenia môžu byť to, čo hľadáte

Optimalizáciu nákladov je však možné urobiť aj s vašimi aktuálnymi vysokozdvižnými vozíkmi. Ako? V prvom rade je potrebné sa starať o ich technický stav. Používanie vysokozdvižného vozíka s opotrebovanými niektorými dielmi môže mať za následok skracovanie životnosti ďalších, čo v konečnom dôsledku predraží servis.

Okrem toho môžu pri znižovaní nákladov pomôcť aj užitočné prídavné zariadenia. Tie vylepšujú manipulačné schopnosti vysokozdvižných vozíkov a tak je práca s nimi efektívnejšia, čo pochopiteľne vedie aj k nižším nákladom na prevádzku.

Dobrým príkladom takéhoto prídavného zariadenia sú bočné posuvy. Tie umožňujú posuv bremien aj do strán (100 + 100 mm), čím výrazne uľahčujú a urýchľujú manipuláciu s tovarom. Nakladanie a vykladanie je vďaka bočnému posuvu rýchlejšie, vďaka čomu vysokozdvižný vozík spotrebuje menej paliva (alebo elektrickej energie, ak by išlo o elektrický vozík) a tiež je tak menšie opotrebovanie jeho náprav a pneumatík.

 

 

 

 

Zdroj foto: Autor: LIGHTFIELD STUDIOS / Stock.adobe.com