Potrebujete energiu? Jedzte tieto potraviny!

Jesenné počasie nám pekne ukrajuje z energie. Slniečka je čoraz menej a my sa musíme začať dobíjať aj inak. Istotou sú potraviny, ktoré dodávajú telu, čo potrebuje. My presne vieme, na ktoré vsadiť, aby ste dopriali telu energiu a necítili sa po jedle unavene.


Mandle
Orechy ako také sú fantastickým dobíjačom energie. Zo všetkých však najviac vedú mandle, tie obsahujú základné živiny ako vápnik, horčík, železo a majú dostatok bielkovín. Vďaka tomu sú vhodné aj pre športovcov. Horčík povzbudí látkovú výmenu, jeho nedostatok vedie k únave. Ak máte obavu o svoje zúbky a mandle sú pre vás príliš tvrdé, nechajte ich cez noc namočené v šupke vo vode. Druhý deň budú mäkšie a šupka pôjde ľahko odstrániť.

Banány
O tom, že banány dopĺňajú energiu vie snáď každý. Sú ľahko stráviteľné a prírodný cukor, ktorý obsahujú odoženie každú únavu. Obsahujú veľa vitamínov A, B, C a prvky ako fosfor, železo a horčík. Sú veľkou zásobárňou draslíka, ten odstraňuje únavu a znižuje krvný tlak. Dajte si pozor na nezrelé banány, sú ťažšie stráviteľné.

Losos
Táto ryba je nielen kráľom štíhlosti, ale patrí k najzdravším rybacím pochutinám. Aj malý kúsok vám postačí na doplnenie potrebných látok. Losos je odporúčaná potravina aj pre bežcov. Omega-3 mastné kyseliny pôsobia protizápalovo a dokážu urýchliť obnovu síl a svalstva. Losos má v sebe veľa vitamínu D, B a magnézium, ktorý je bojovníkom proti únave, nespavosti a stresu.

Fazuľa
Aj keď sa vám to zdá neuveriteľné aj fazuľka zaručí nášmu telu prílev energie. Obsahuje najviac bielkovín, bez nich bývame unavení a malátni. Patrí medzi výborné zdroje mangánu, horčíka, vápnika, fosforu, železa, draslíka, medi a vitamínov skupiny B, najmä kyseliny listovej. Fazuľové jedlá sa vám neukladajú do tukových vankúšikov, takže smelo ich môžete konzumovať aj pri diéte.

Brokolica
Táto super potraviny je známa v prvom rade tým, že je veľmi silným antioxidantom. Je zdrojom koenzymu Q 10 a ten hrá kľúčovú úlohu pri produkcii energie. Jeho nedostatok sa prejavuje zníženou výkonnosťou a únavou. Brokolica vás vzpruží a zlepší váš imunitný systém. Navyše je plná vlákniny, kyseliny listovej, betakaroténu a draslíku.


Určite nesmieme vynechať ani med. Ľudovo povedané, rýchlu energiu, preto po nej siahajú aj športovci. Aj keď je sladký, nebude vám pri ňom skákať cukor ako pri sladkostiach a nezaťažuje tráviaci trakt.

Autor: Janka Radimáková