Potraviny s vysokým obsahom vitamínu C posilňujú imunitu
Počas chladných dní je organizmus náchylnejší na prechladnutie a chrípku. Predchádzať im možno zvýšenou konzumáciou potravín, ktoré sú bohaté na vitamín C.
Prečo céčko?
Vitamín C je najdôležitejším antioxidantom, ktorý chráni ľudské telo pred vírusmi, baktériami i plesňami. Eliminuje vplyv škodlivých voľných radikálov, podieľa sa na obnove tkanív, je nevyhnutný pre tvorbu hormónov atď. Hoci je zastúpený v širokej škále potravín, často trpíme jeho deficitom. Odporúčaná denná dávka pre ženy je 75 mg a pre mužov 90 mg. Ako ho organizmu dodať čo najviac?
Konzumujte potraviny, v ktorých je vitamín C bohato zastúpený
Vitamín C je rozpustný vo vode, to znamená, že ho treba do organizmu pravidelne dopĺňať. Medzi najvýznamnejšie zdroje céčka patria napríklad paprika, citrusové plody, brokolica či hrášok.
Citrusové plody
Ak si doprajete pohár grapefruitovej šťavy, pokryje to takmer celú dennú potrebu vitamínu C. Stredne veľký pomaranč dodá organizmu približne 70 mg céčka. Okrem toho sa snažte do jedálnička zaradiť aj pomaranče, citróny a limetky. Začnite napríklad hneď ráno tak, že do vody alebo čaju pridáte šťavu z čerstvo vytlačeného citróna.
Kivi
Prečo konzumovať kivi? Okrem vysokého obsahu céčka (jedno kivi obsahuje 60-70 mg vitamínu C) je bohaté aj na ďalšie významné látky. Nechýbajú flavonoidy či draslík, ktorý je dôležitý pre zdravie kardiovaskulárneho systému.
Guava
Už ste sa stretli s týmto exotickým ovocím? Ak áno, tak by ste mali vedieť, že okrem výnimočnej chuti je aj bohatou zásobárňou vitamínu C, ale aj ďalších živín (vláknina, draslík, mangán, kyselina listová). Len pre zaujímavosť dodávame, že jedna guava je schopná dodať organizmu až 250 mg céčka.
Ružičkový kel
Ružičkový kel nepatrí k príliš obľúbeným jedlám, a preto ho najčastejšie pridávame do polievok. Snažte sa však vyhnúť dlhému vareniu, pretože tepelnou úpravou sa vitamín C stráca. Okrem vitamínu C v ňom nájdete pomerne vysoké množstvo vitamínu K, mangánu, draslíka, kyseliny listovej a vlákniny.
Bylinky
Milujete slanú chuť jedál a solíte nadmerne? Skúste aspoň časť soli nahradiť vhodnými bylinkami. Niektoré z nich môžete pestovať aj v zimnom období na parapetnej doske. Slušným obsahom vitamínu C disponujú napríklad žerucha, pažítka, bazalka, petržlenová vňať, tymian, mleté klinčeky atď.
Ananás
Ananás je chutný sám o sebe, možno ho pridať do ovocných šalátov, poprípade z neho pripraviť nápoj. Okrem vitamínu C je bohatý aj na vlákninu, ktorá zasýti a prospieva tráviacemu traktu. Ak máte problém nielen s oslabenou imunitou, ale aj zápchou, ananás rozhodne do svojho jedálnička zaraďte.
-m-
Obrázok: www.freedigitalphos.net, rakratchada torsap