Potraviny, ktoré vám pomôžu „zatočiť“ s vysokým cholesterolom
Vysoký cholesterol vedie k srdcovocievnym ochoreniam. Predchádzať mu možno tak, že človek obmedzí príjem potravín, ktoré cholesterol zvyšujú a, naopak, pridá tie, ktoré sa podieľajú na jeho znížení. Tiež je dôležité pravidelne sa hýbať a snažiť sa udržať si normálnu hmotnosť.
Na čo si dať pozor?
Na zvýšení škodlivého LDL cholesterolu sa podieľajú predovšetkým trans tuky a nasýtené tuky. Medzi trans tuky patria hlavne margaríny, vyprážané a mastné jedlá, klobásy, slanina, zemiakové lupienky a pod. Nasýtené tuky sú zastúpené napríklad v bravčovom mäse, plnotučnom mlieku či rastlinných olejoch. Ak sa chcete vysokej hladine cholesterolu vyhnúť, je potrebné vyradiť z jedálnička trans tuky a nasýtené tuky konzumovať s mierou.
Potraviny, ktoré znižujú cholesterol
Znížiť cholesterol môžete aj pravidelnou konzumáciou niektorých potravín:
1. Orechy
Orechy obsahujú veľké množstvo zdravých tukov, ale aj iných látok, ktoré sa podieľajú na znížení vysokej hladiny cholesterolu v krvi a podpore zdravia srdcovocievneho systému. Navyše sú aj zdrojom bielkovín, vlákniny, vitamínu E, horčíka, draslíka a ďalších látok.
2. Ovsené vločky
Ovsené vločky sú zásobárňou rozpustnej vlákniny, ktorá je prospešná pre tráviaci trakt. Nachádza sa však v nich aj beta-glukán, teda rozpustná vláknina. Práve tá má schopnosť znižovať hladinu cholesterolu v krvi. Ovsené vločky sú vhodné hlavne ako zdravé raňajky. Pokojne k nich pridajte obľúbené ovocie, napríklad banán alebo jahody.
3. Fazuľa
Výborným zdrojom rozpustnej i nerozpustnej vlákniny je fazuľa. Rozhodne by nemala chýbať v jedálničku tých, ktorí majú vysoký cholesterol alebo mu chcú predchádzať. Je tiež neodmysliteľnou súčasťou redukčného jedálnička, pretože človek je po jej skonzumovaní dlho sýty.
4. Ovocie
Viaceré druhy ovocia, konkrétne jablká, jahody, citrusové plody či hrozno sú bohaté na pektín, ktorý má tiež schopnosť znižovať cholesterol.
5. Ľanové semiačka
Mnoho vedeckých štúdii preukázalo, že denná konzumácia ľanových semien vedie k zníženiu cholesterolu. Navyše obsahujú aj ďalšie živiny, ktoré celkovo podporujú zdravie.
6. Ryby
Ryby sú zásobárňou omega-3 mastných kyselín, znižujúcich cholesterol a prospievajúcich srdcu a cievam. Ryby je vhodné konzumovať niekoľkokrát do týždňa.
-m-