Potraviny, ktoré prospejú každej žene

Chcete byť krásna a zdravá? Potom by vo vašom jedálničku nemali chýbať niektoré potraviny. Viete, ktoré sú to?
Je dôležité, aby bol náš jedálny lístok zložený z čo najpestrejšej škály potravín. Iba vtedy pokryjeme všetky nároky ľudského organizmu a on sa nám odmení zdravím, štíhlosťou a vitalitou.

7 potravín, ktoré by mala jesť pravidelne každá žena

1. Rajčiny
Rajčiny obsahujú množstvo významných živín. Z hľadiska zdravia žien je zaujímavý hlavne obsah lykopénu. Lykopén patrí do skupiny antioxidantov, ktorý sa javí ako účinná prevencia proti rakovine prsníka. Okrem toho znižuje aj riziko vzniku ďalších ochorení. Lykopén sa nachádza v čerstvých plodoch, ale ak sa paradajky tepelne upravia, jeho koncentrácia je ešte niekoľkokrát vyššia.

2. Ľanové semiačka
Ľanové semiačka, poprípade ľanový olej, sú výborným zdrojom omega-3 nenasýtených mastných kyselín. Zdravé tuky sú nielen prevenciou kardiovaskulárnych ochorení, ale aj niektorých druhov rakoviny a artritídy.

3. Brusnice
Brusnice sú jedným z najvýživnejších druhov bobuľového ovocia. Prestavujú skvelú prevenciu proti vzniku problémov s močovým ústrojenstvom a zároveň ich aj pomáhajú riešiť. Ak máte teda ťažkosti s močovým mechúrom, pite pravidelne brusnicovú šťavu, poprípade siahnite po výživových doplnkoch. Okrem toho brusnice môžu pomôcť aj ako prevencia srdcovocievnych ochorení a rakoviny.

4. Špenát a tmavá listová zelenina
Špenát je zásobárňou mnohých živín. Ak máte problém s predmenštruačným syndrómom, jeho účinky oceníte. Je totižto bohatý na horčík, ktorý eliminuje výskyt viacerých symptómov predmenštruačného syndrómu (citlivosť prsníkov, opuchy, nadúvanie a pod.).

5. Ovsené vločky
Ovsené vločky obsahujú bohaté dávky vlákniny, ktorá prospieva tráveniu i kardiovaskulárnemu systému. Zastúpené sú aj vitamíny skupiny B, ktoré sú dôležité pre správne fungovanie látkovej výmeny. Tiež pozitívne vplývajú na psychickú pohodu. Ovsené vločky sú výbornou potravinou, ktorú sa oplatí konzumovať napríklad aj v čase pred a počas menštruácie. Ovos tiež obsahuje kyselinu listovú, ktorá je dôležitá pre tehotné ženy.

6. Avokádo
Avokádo je zdrojom zdravých tukov, ktoré majú, okrem iného, aj schopnosť stabilizovať hladinu krvného cukru. Ak je krvný cukor v norme, nedochádza k prejedaniu a maškrteniu a tiež celkovo podporuje činnosť látkovej výmeny. Avokádo sa tiež podieľa na znižovaní škodlivého cholesterolu v krvi, ktorý je príčinou kardiovaskulárnych ochorení.

7. Olivový olej
Olivový olej obsahuje zdravé tuky, ktoré bojujú proti zápalom a prospievajú srdcu. Zastúpené antioxidanty celkovo posilňujú imunitný systém. Vitamín E prospieva pokožke. V studenej kuchyni zásadne používajte panenský olivový olej.

-m-