Potraviny, ktoré pripravia pokožku na letné opaľovanie

Pobyt na slnku má svoje zásady. Je potrebné vyhýbať sa horúcemu poludňajšiemu slnku, používať opaľovacie kozmetické prostriedky s dostatočným stupňom ochrany, chrániť si zrak slnečnými okuliarmi, nosiť pokrývku hlavy atď. Lenže ochranu pokožky pred škodlivými slnečnými lúčmi môžete zvýšiť aj vďaka správnej strave, ktorá by mala byť bohatá na antioxidanty, nenasýtené mastné kyseliny a ďalšie látky. Tie robia pokožku odolnejšou voči škodlivým voľným radikálom.

Potraviny bohaté na vitamín D
Viaceré vedecké výskumy naznačili, že vitamín D má schopnosť ochraňovať pokožku pred spálením a dokonca chrániť pred rakovinou. Je pravda, že tento vitamín si ľudské telo dokáže vyprodukovať vlastnými silami za pomoci slnečného žiarenia, ale je vhodné obohatiť jedálny lístok aj o niektoré potraviny, v ktorých je zastúpený. Déčko sa nachádza v treščej pečeni, rybách, ustriciach, tofu, sójovom mlieku, vajíčkach i hubách. Mnohí výrobcovia pridávajú tento vitamín aj do svojich produktov, pretože ho stále prijímame nedostatok.

Ovocie a zelenina
Hlavne v ovocí a zelenine sa nachádza najdôležitejší antioxidant, ktorým je vitamín C. Céčko má schopnosť zvýšiť ochranu pokožky pred spálením i vážnejšími ťažkosťami. Bohato je zastúpené v červenej paprike, tmavej listovej zelenine, kivi, jahodách, citrusových plodoch, rajčinách, hrachu i papáji.

Jedlá bohaté na zdravé tuky
Odolnosť pokožky proti účinkom škodlivého slnečného žiarenia zvyšujú aj potraviny bohaté na zdravé tuky a to najmä omega-3 nenasýtené mastné kyseliny. Tieto zdravé tuky sú zastúpené najmä v rybách, olivovom či repkovom oleji, orechoch, semenách, ale aj vo vajíčkach a v malom množstve i v niektorých druhoch listovej zeleniny.

Lykopén v rastlinnej strave
Lykopén má mnoho pozitívnych účinkov na ľudský organizmus. Viaceré štúdie potvrdili jeho schopnosť chrániť človeka pred rakovinou a vôbec celkovo posilniť imunitný systém. Okrom toho sa podieľa aj na ochrane pokožky pred škodlivým UV žiarením. Preto ak sa chystáte dlhodobejšie vystavovať priamemu slnku, potraviny bohaté na lykopén by mali pokožke poskytnúť dostatočnú ochranu. Výborným zdrojom lykopénu sú hlavne paradajky. Ak sa tepelne upravia, podiel lykopénu v nich sa ešte znásobí. Preto je vhodné zaradiť do jedálnička napríklad kvalitný kečup či rajčinový pretlak. Rajčiny však nie sú jediným zdrojom lykopénu (červeného farbiva). Nachádza sa aj v červenom melóne či červenom grapefruite. V niektorých prípadoch je tiež vhodné využiť doplnky stravy, ktoré sú bežne k dispozícii v lekárňach či internetových obchodoch.

-m-