Potraviny, ktoré očisťujú organizmus

Toxické látky v ľudskom tele sú príčinou mnohých ochorení. Preto je dôležité zaradiť do jedálneho lístka potraviny, ktoré pomáhajú organizmus očisťovať.

Červená repa
Cvikla je bohatá na železo, draslík, viaceré vitamíny (C, E) a ďalšie dôležité látky, ktoré pomáhajú organizmus očisťovať a zároveň ho posilňujú. Obsahuje minimálne množstvo kalórií, až 90 percent tvorí voda. Denne by ste však nemali vypiť viac ako 1 dcl šťavy a to kvôli vysokému obsahu kyseliny šťaveľovej, ktorá môže mať negatívne účinky na zažívací systém. Ak toto pravidlo dodržíte, môžete sa tešiť z pozitív, ktoré cvikla prináša: zlepšuje stav pokožky, spomaľuje starnutie, prospieva tráveniu, podporuje imunitu atď. Okrem toho, že podporuje činnosť pečene a žlčníka, čo je dôležité pri detoxikácii, priaznivo vplýva aj na lymfatický systém. Zároveň odvodňuje a tým pádom sú z tela odvádzané toxické látky.

Kyslá kapusta
Cennou zložkou kyslej kapusty je kyselina mliečna, ktorá spolu s ďalšími látkami prospieva tráviacemu traktu, teda hlavne črevám. Napomáha vylučovaniu toxických látok z tela a celkovo podporuje činnosť látkovej výmeny. Na organizmus tiež pôsobí ako diuretikum, čiže toxické látky sú z tela vyplavované rýchlejšie. Ak má človek problém so zápchou, skvelou voľbou je šťava z čerstvej kapusty. Odporúča sa piť 3-krát denne v množstve 1 deci.

Púpava
Púpava sa používa pri problémoch s pečeňou, obličkami a črevami už stovky rokov. Je známym podporným prostriedkom správnej činnosti tohto ľudského orgánu, ktorý je vo veľkej miery zodpovedný za odvádzanie toxínov z tela. Na prípravu čaju môžete využiť čerstvé, alebo sušené listy púpavy. Kvietky púpavy sú výborné na prípravu domáceho medu či púpavového vína. Pri detoxikácii tiež môžete využiť koreň púpavy, ktorý sa používa na riešenie zdravotných ťažkostí najčastejšie.

Grep
Grep je bohatý na vlákninu, ktorá pomáha tráveniu. Spolu s ďalšími látkami je potravinou vhodnou na detoxikáciu organizmu. Ak chcete pocítiť pozitívne účinky, treba ho konzumovať dennodenne. Navyše obsahuje vysoké dávky vitamínu C, ďalej vitamíny zo skupiny B, draslík, horčík a ďalšie látky. Okrem toho má grapefruit schopnosť redukovať pocit hladu, preto sa často odporúča zaradiť ho do diétneho jedálnička.

Čomu sa treba vyhnúť?
Pri očiste organizmu sa treba zásadne vyhnúť alkoholickým nápojom, cigaretám, káve, nezdravým cukrom (sladkosti, cukrovinky, čokoláda) a mastným jedlám. Oplatí sa tiež vyhýbať polotovarom a spracovaným potravinám.

-m-