Potraviny, ktoré chránia zuby

Každý by chcel mať úsmev ako z časopisu, zuby biele ako perličky, a preto sa snažíme robiť pre ne čo najviac. Nekonzumujeme potraviny, čo by nám mohli zuby zafarbiť, sladkostiam sa vyhýbame. O tom, čo nám škodí vieme. My vám ponúkame zoznam potravín, ktoré môžu vaše zuby ochrániť. Takže, týchto sa rozhodne nevzdajte.


Zelenina

Zelenina a jej vitamíny prospievajú nielen nášmu telu, ale aj zubom, pretože obsahuje veľa vody a má málo cukru. Ak konzumujete zeleninu, vyžaduje si to zvýšenú tvorbu slín a to je veľké plus pre ochranu zubov.

Cibuľa
Určite nezanevrite na potraviny, ktoré sú štipľavé. Platí to hlavne o cibuli, ktorá má antibakteriálne účinky, a tak udržuje vaše ústa bez baktérií. Podobne účinkuje aj wasabi, ktoré sa podáva najmä k suši, ale tu si dajte pozor na jeho množstvo, keďže je oveľa štipľavejšie ako cibuľa.

Mliečne výrobky
Tieto výrobky sú plné vápnika, a tak sa starajú aj o kvalitu zubov. Zvyšujú tiež slinenie, koncentráciu vápnika v zubnom povlaku, a tým spomaľujú vznik kazu. Napríklad tvrdý syr nám vyrovnáva pH v ústach, takže preto sa odporúča konzumovať ho k vínu. Vtedy syr likviduje nebezpečne prijaté kyseliny.

Mäta
Sviežosť ústnej dutiny by mala patriť medzi prvoradé. Nikdy nie je na škodu osviežiť svoje ústa. Najlepšia je mäta- žuvačka, čaj či limonáda z nej, ale len, ak si ju môžete požuť. Ani sa nenazdáte a zápach razom zmizne.

Sezamové semiačka
Tieto drobné semienka, bohaté na vápnik, dokážu zbaviť zuby povlaku, a tak chránia našu sklovinu. To znamená, že pôsobia ako kefka. Pokojne ich konzumujte v šalátoch alebo len tak opečené na panvici.

Jahody
Na jahody nemôžeme zabudnúť, pretože prispievajú k bieleniu zubov a odstráneniu zubného kameňa. Nemusíte si však zuby jahodami trieť, pretože ovocná kyselina by ich mohla poškodiť a pri nadmernom opakovaní aj poškodiť zubnú sklovinu.


Na záver nemôžeme vynechať vodu, ktorá hydratuje ďasná a stimuluje tvorbu slín, ktoré sú našou najlepšou zbraňou proti zubnému povlaku a kazom.

Andrea Zummerová