PORIADNA ŽEMĽOVKA
Suroviny: vianočka (žemle, biele rožky), mlieko, maslo, práškový a vanilkový cukor, tvaroh, vajcia
Postup : Do maslom vymazanej jenskej misy (alebo pekáča) ukladáme hrubšie plátky vianočky zľahka namočené vo vlažnej zmesi mlieka, cukru s rozšľahanými vajciami. Tvaroh ak je tučný hrudkovitý rozmiešame s mliekom (lepšie šľahačkovou smotanou), vajíčkom a cukrom a navrstvíme .
Opakujeme vrstvu vianočky. Povrch pokvapkáme roztopeným maslom. Prikryté pečieme cca 35 min a ešte odokryté dopečieme do ružova.
Pre fajnšmekrov pridáme do tvarohu umyté, vopred namočené hrozienka. Do mlieka dáme len žĺtky a z bielkov pred dopečením vyšľaháme s cukrom tuhý sneh, navrstvíme na žemľovku a do ružova dopečieme. Podávame s kompótovaným ovocím, prípadne priamo do žemľovky nastrúhame jabĺčka na vrstvu tvarohu.