Porazte stres a úzkosť správnym jedlom!

Stres a úzkosť možno eliminovať aj tak, že do svojho jedálnička pridáte niektoré druhy potravín. Majú schopnosť dodať organizmu chýbajúcu energiu a zlepšiť náladu. Sú síce dobrými pomocníkmi, ale v prvom rade sa treba aj tak zamerať najmä na odstránenie príčin úzkosti. Čo sa týka stresu, tomu sa vyhnúť nedá, ale je možné naučiť sa ho zvládať.

Ak trpíte úzkosťou alebo ste neustále v strese, snažte sa do jedálneho lístka zaradiť týchto bojovníkov proti stresu a úzkosti:

1. Celozrnné potraviny
Celé zrná a produkty z nich vyrobené sú výbornými prostriedkami v boji proti stresu a úzkosti. Viaceré z nich sú bohaté na aminokyselinu tryptofán, ktorá stimuluje produkciu serotonínu, hormónu ovplyvňujúceho náladu. Okrem toho sú zdrojom horčíka a vitamínov skupiny B, ktoré tiež prispievajú k zmierneniu úzkostných stavov. Nemožno zabudnúť na skutočnosť, že obsahujú komplexné sacharidy. Tie zasýtia na dlhší čas a nespôsobujú kolísanie krvného cukru, ktoré môže mať vplyv na úzkosť a stres.
Odporúčané celozrnné potraviny: ovsené vločky, špalda, quinoa, pohánka a produkty z nich vyrobené

2. Ovocie a zelenina
Je množstvo ovocných a zeleninových plodov, ktoré vám pomôžu zmierniť pocity úzkosti a zvládať stres.
* Skvelá je napríklad špargľa, ktorá je plná antioxidantov. Viaceré z nich (glutatión) majú schopnosť zdvihnúť náladu a lepšie si poradiť so stresom.
* Vo vašom jedálničku by tiež nemalo chýbať avokádo, ktoré je zdrojom zdravých tukov, vitamínov a hlavne veľkého množstva minerálnych látok. Napríklad železo a meď ovplyvňujú krvotvorbu. Ak ich je v organizme málo, vzniká anémia, ktorá sa prejavuje i únavou a zhoršenou schopnosťou zvládať stresové situácie.
* Ďalšou dôležitou zložkou stravovania sú ovocné a zeleninové plody bohaté na vitamín C. Céčko celkovo posilňuje imunitný systém a pomáha organizmu lepšie sa vyrovnať s vonkajšími vplyvmi. Doprajte si preto pravidelne napríklad kivi, jahody, maliny, čučoriedky, broskyne či černice.

3. Orechy a semená
Zo semiačok treba pravidelne jesť slnečnicové a sezamové, pretože sú bohaté na vitamíny skupiny B, ktoré ovplyvňujú činnosť nervového systému. Z orechov sú vhodné napríklad mandle, pretože obsahujú magnézium a zdravé tuky potrebné pre správnu činnosť mozgu. Ak je ho v organizme málo, prejavuje sa to úzkosťou, podráždenosťou, napätím, ale aj nespavosťou.

4. Tmavá čokoláda
Čokoláda s vysokým obsahom kakaa je skvelá na zmiernenie úzkosti i stresu. Obsahuje mnoho dôležitých antioxidantov, ale jej hlavnou úlohou v tomto smere je, že sa podieľa na znížení produkcie stresového hormónu kortizol.

Ďalšie potraviny nápomocné pri strese a úzkosti sú: banány, fazuľa, ryby, cesnak, kvalitné jogurty, hnedá ryža, morské ryby (tuniak).
Naopak, vhodné je vyhnúť sa alkoholu, bielemu pečivu, cukru, kofeínu, sladkostiam, spracovaným potravinám (polotovary, konzervy a pod.) či jedlám z rýchleho občerstvenia.

Tip na záver: Snažte sa jesť v pravidelných intervaloch a nevynechávať raňajky, pretože potom organizmus oveľa horšie zvláda stres a tiež sa zintenzívňujú prejavy úzkosti.