Pomôže vám olivový olej žiť dlhšie?

Vyznávači zdravého životného štýlu si bez olivového oleja nevedia predstaviť život. No v mnohých slovenských domácnostiach stále chýba. Pritom dôvodov, prečo olivový olej konzumovať pravidelne, je neúrekom, vrátane predĺženia života.

V januári tohto roka boli publikované výsledky štúdie, ktorej úlohou bolo zistiť, či má príjem olivového oleja vplyv na konkrétne príčiny smrti. Verte, či nie, odborníci zistili, že pravidelná konzumácia olivového oleja súvisí s dlhovekosťou.

Pozrite sa však spolu s nami na konkrétne čísla. Ak si dáte viac ako polovicu polievkovej lyžice olivového oleja denne, znížite tým riziko smrti na kardiovaskulárne ochorenia o 18 percent. Zaujímavý je aj fakt, že sa tým eliminuje riziko úmrtia na rakovinu o 17 percent, úmrtia na neurodegeneratívne choroby o 29 percent a o 18 percent riziko smrti na respiračné ochorenia. A ešte jedno podstatné číslo – nahraďte 10 g (polievkovú lyžicu) nezdravých tukov za olivový olej a znížite riziko úmrtia o 8 – 34 percent. Úžasné, čo poviete? Už takáto malá zmena v jedálničku dokáže urobiť divy.

Keď to zhrnieme, olivový olej má ochranný vplyv na zdravie srdca a je prevenciou rakovinových ochorení. Tým, že má vplyv aj na hormón inzulín kontrolujúci hladinu cukru v krvi, je pomocníkom pri chudnutí a prevenciou nadváhy i obezity. Keďže obsahuje prospešné mastné kyseliny, je pokladom pre zdravie mozgu, priaznivo ovplyvňuje náladu a je bojovníkom proti depresii. Vďaka polyfenolom spomaľuje celkové starnutie organizmu.

Čo obsahuje olivový olej?

Jedna polievková lyžica extra panenského olivového oleja doplní do tela 120 kcal. 14 g tvoria tuky, takmer 10 g mononenasýtené mastné kyseliny. Zastúpené sú aj vitamíny K a E a množstvo antioxidantov, ako polyfenoly.

Denná dávka olivového oleja

Ak chcete čerpať benefity z pravidelnej konzumácie olivového oleja, môžete si v závislosti od zloženia jedálnička a celkového životného štýlu dopriať 1 – 4 polievkové lyžice denne. Snažte sa vybrať si čo najkvalitnejší olivový olej.

Ako vybrať kvalitný olivový olej?

Jednou z hlavných zásad je zvoliť extra panenský olivový olej. Ideálne je, keď pochádza z konkrétnej krajiny, ako napríklad Taliansko či Španielsko a je držiteľom certifikátu o chránenom označení pôvodu. Zmes olejov z EU a mimo EU je znak, že nemusí ísť o kvalitný olej. Na kvalitu olivového oleja má vplyv aj spôsob skladovania. Je dôležité, aby nebol na slnku a v teple. Myslite na to, že olivový olej sa nekamaráti ani so vzduchom.

Mirka