Pomôže mak doplniť do tela vápnik? Ako je to s makovým olejom?

Ešte stále sa môžeme stretnúť s informáciou, že mak je skvelý na doplnenie vápnika do organizmu. Je to naozaj pravda? Ako je to s makovým olejom a jeho benefitmi?

Mak je neodmysliteľnou súčasťou ajurvédy, v rámci ktorej sa využíva na upokojenie a navodenie spánku. Okrem toho blahodarne vplýva na zdravie reprodukčných orgánov, kostí, pokožky, svalov a predstavuje prevenciu zápchy. V tradičnej čínskej medicíne našiel uplatnenie pri podpore činnosti pľúc, hrubého čreva a obličiek. U nás ho milujeme najmä ako pochutinu v tradičných a sladkých receptoch.

Nutričné hodnoty maku

V jednej polievkovej lyžici maku sa nachádza 46 kcal, 2,5 g sacharidov, 1,6 g bielkovín, 3,6 g tuku, 1,7 g vlákniny, 29 % odporúčanej dennej dávky (ODD) mangánu, 13 % ODD vápnika, 8 % ODD horčíka a fosforu, 7 % ODD medi, 5% ODD tiamínu, železa a zinku. Zastúpené sú aj ďalšie látky, ako napríklad vitamín E, kyselina listová, draslík či selén. Zrniečka maku obsahujú aj antioxidanty, ktoré chránia bunky pred poškodením škodlivými voľnými radikálmi.

Ak zhrnieme potenciálne výhody maku, tak ako zdroj mangánu predstavuje prevenciu osteoporózy, anémie, predmenštruačného syndrómu, zápalov a bolesti kĺbov. Vláknina zasýti a prospieva tráveniu. V závislosti od obsahu antinutričných látok a spôsobu úpravy maku doplnia drobné zrnka do tela aj ďalšie látky, ako napríklad horčík, fosfor či vápnik a od toho sa odvíjajú aj ďalšie plusy.

Ako je to s makovým olejom?

Pri viacerých produktoch makového oleja v internetových obchodoch sa môžete dočítať, že makový olej je zásobárňou vápnika. Nie je to pravda! Makový olej vzniká lisovaním zrniečok maku za studena, a teda predstavuje výborný zdroj omega-6 a omega-9 tukov. V malom množstve sú zastúpené aj protizápalové omega-3 tuky.

Makový olej teda v prvom rade slúži na doplnenie prospešných tukov do organizmu. Avšak aj tu dávajte pozor, pretože pokiaľ prijímate nadbytok omega-6 tukov alebo sú vo veľkom nepomere s omega-3 tukmi, pôsobia prozápalovo! Pri konzumácii makového oleja myslite na to, že naša západná strava je vo všeobecnosti bohatá na omega-6 tuky, preto sa vyplatí obozretnosť.

Makový olej sa hodí na vonkajšie použitie, pretože zlepšuje zdravie pokožky. Existujú výskumy, podľa ktorých podporuje hojenie rán.

Áno, či nie?

Ak zvyknete mak používať ako surovinu pri pečení, pokojne pri tom ostaňte. Pripravovať si však z maku pravidelne makové „mlieko“ v dobrej viere, že vám do tela doplní vápnik, nie je najlepšie riešenie nielen kvôli vysokému obsahu antinutričných látok (oxalátov), s čím súvisí zhoršené vstrebávanie živín, ale aj ťažkých kovov, ako je kadmium. Čo sa týka vstrebávania vápnika, využiteľnosť naším telom je iba niekde do 28 percent.

Ak chceme znížiť množstvo antinutričných látok, potom je dobré mak krátko povariť a prebytočnú vodu zliať. Aj v tomto prípade teda platí, všetko s mierou. Najlepšou voľbou je jedálniček, ktorý je čo najviac pestrý.

Mirka