Pomóóóc, nečakaná návšteva alebo 10 tipov pre rýchle chuťovky!
Väčšinou máme v zásobe slané pochúťky alebo trvanlivé koláčiky určené pre chvíle, keď nás prekvapí nečakaná návšteva. Možno sa vám však stalo, že „železná zásoba“ týchto dobrôt jednoducho záhadne zmizla a vinník samozrejme neexistuje. Stáva sa to najmä vtedy, keď niektorý člen rodiny zbožňuje maškrty a nemá absolútne žiadne zábrany. Čím však pohostiť nečakaných hostí? S riešením tohto problému sa musíte bohužiaľ popasovať vy. Dôležité je, aby príprava pohostenia bola rýchla a chuťovky lahodné.
1. Syrovo-hroznová pochúťka
Túto pochúťku pripravujem veľmi často. Stačí, ak obľúbený syr nakrájate na primerané kocky. Na špáradlo napichneme kocku syra a bobuľu hrozna. Podávame s vínom. Väčšinou máme k dispozícii tvrdé syry ku ktorým sa hodia biele vína. Ak máte v chladničke údený syr alebo syr s modrou plesňou, podávajte červené víno. Ak preferujete nízkotučné syry, hosťom servírujte ľahké červené víno.
2. Sladké banány v čokoláde
Na prípravu potrebujeme banány, piškóty, čokoládu na varenie a maslo. Kolieska banánu vložíme medzi piškóty a obalíme v čokoládovej poleve (kúsky čokolády roztopíme spolu s kúskami masla nad parou). Na jednu čokoládu použijeme cca 100g masla. Napichneme na špáradlá a necháme stuhnúť.
3. Plnené sušené slivky
Sušené vykôstkované slivky umyjeme pod tečúcou vodou a necháme vysušiť. Medzitým si pripravíme plnku z kvalitnej hydinovej paštéty, ktorú vymiešame s maslom. Pripravenú zmes natlačíme do sliviek a napichneme na špáradlá.
4. Vyprážané syrové chuťovky
Plesňový syr nakrájame na kocky a zabalíme do hydinovej šunky, prepichneme špáradlom. Obalíme v múke, vajci a strúhanke a vypražíme. Podávame teplé.
5. Klobásová lahôdka
Rožok nakrájame na kolieska, potrieme maslom a štipkou horčice. Na kolieska naukladáme uvarenú domácu klobásku a ozdobíme cherry rajčinami.
6. Arašidové kalorická chuťovka
Tvaroh zmiešame s pomletými praženými arašidmi, ochutíme lisovaným cesnakom a soľou. Natrieme na opečené kúsky rožka. Ozdobíme pažítkou.
7. Syrová nátierka s pivom
Nastrúhanú nivu rozmixujeme s maslom. Dochutíme cesnakom a pivom a znovu šľaháme. Natrieme na rožkové kolieska alebo vykrojené tvary toustového chleba.
8. Sladké marhuľové potešenie
Rastlinný tuk zmiešame s práškovým cukrom a rozmixovanými sterilizovanými marhuľami. Natrieme na čerstvé pečivo. Použiť môžete aj miešané sterilizované ovocie.
9. Orechovo-bryndzové pohladenie
Bryndzu s maslom šľaháme, kým nevznikne pena. Pridáme mleté orechy. Natrieme na pečivo, ktoré dozdobíme kúskami kápie, reďkvičky alebo pažítky.
10. Nenápadná, ale chutná nátierka
Nastrúhané varené zemiaky zmiešame s nadrobno nakrájanými sterilizovanými uhorkami, cibuľkou, horčicou a trochou majonézy. Dochutíme soľou a korením.
MIMI