Pomaranče. Sú zdravé a môžete si z nich vyrobiť aj nápadité dekorácie!

Už, našťastie, dávno pominuli časy, keď človek musel vystáť dlhé rady v obchodoch, aby si domov doniesol niekoľko pomarančov. Dovážajú sa k nám z  krajín, ako sú Brazília, Mexiko, USA, Španielsko či India. Dnes patria k bežným, ale stále obľúbeným druhom ovocia. A majú naozaj širokú škálu využitia.

Vitamín C a ďalšie živiny
Pomaranče sú veľmi obľúbené a osviežujúce ovocie. Okrem vysokého obsahu C vitamínu sa v nich nachádza aj vitamín B1 a B2, kyselina listová, provitamín A i množstvo ďalších účinných látok (napríklad minerály ako vápnik, draslík, železo, horčík). V bielej vnútornej šupke je rastlinná vláknina (pektín), ktorá účinne bojuje proti cholesterolu.

Ďalej pomaranč obsahuje flavonoidy, karotenoidy a limonoidy. Aké pôsobenie majú tieto látky? Flavonoidy sú silné protirakovinové, protizápalové a antioxidačné látky. Karotenoidy sa v tele premieňajú na vitamín A. Sú tiež silnými antioxidantmi. Limonoidy majú podľa viacerých vedeckých výskumov schopnosť zabrániť tvorbe tumorov. Mimochodom, tieto látky sú zodpovedné za typickú arómu pomaranča.

Z pomarančov si môžete pripraviť chutný ovocný šalát, jednoducho ich ošúpať a zjesť alebo odšťaviť. Ak si ich odšťavíte doma, budú mať neporovnateľne väčší obsah vitamínov, ako niektoré kupované koncentráty.

Recept pre zdravie
Potrebujete: 4 pomaranče, 2 polievkové lyžice slnečnicových semiačok a rovnaké množstvo strúhaného kokosu.
Ako na to:
Príprava je naozaj jednoduchá. Na suchej panvici krátko opražte semiačka. Pomaranč ošúpte, nakrájajte a všetko spolu s kokosom zmiešajte. Je to rýchle, zdravé a veľmi chutné.

Vyrobte si originálne dekorácie
Pomaranče sú vynikajúce nielen ako pokrm, ale sú perfektne využiteľné aj ako dekorácie.

Variant 1
Nakrájajte niekoľko pomarančov na vzhľadné plátky, poukladajte ich na papier na pečenie uložený na plechu, nechajte pár dní schnúť na teplom mieste. Keď sú usušené použite ich ako ozdobu. Môžete ich len tak pripevniť na vianočný veniec, ktorý máte zavesený na dverách. Celkom iste ho oživia. Alebo ich pokojne dajte na špagátik a zaveste na vianočný stromček.

Variant 2
Pomaranče použite ako dekoráciu na stôl. Do košíčka naaranžujte ihličie, suché maky, pomarančové kolieska, previažte stužkou a jednoduchá, ale vkusná ozdoba je na svete. Ak do pomaranča napicháte klinčeky, rozvoniate celú miestnosť. Taktiež môžete jednoducho položiť šupu na radiátor. Zaručí to na určitý čas príjemnú vôňu v domácnosti.

Variant 3
Už ste niekedy vyrobili svietiace pomaranče? Je to jednoduché. Asi jednu tretinu vrchnej časti pomaranča odrežte, vnútrajšok vydlabte. Orezávačom, alebo nožničkami do šupky vyrežte rôzne tvary (mesiačiky, hviezdičky, srdiečka). Do vnútra vložte sviečku, zapáľte ju. Aj takto si môžete vytvoriť príjemnú vianočnú atmosféru.

-m-
Obrázok: www.freedigitalphotos.net, Keerati