Pomaly pečený močing so šampiňónmi

Príprava: 15 minút Varenie: 270 minút 7

Prísady:

  •     1 kg hovädzí močing (nožina)
  •     50 g údená slanina
  •     250 g čerstvé šampiňóny
  •     2 ks cibuľa
  •     5 ks cesnaku (nadrobno nakrájať)
  •     2 dl biele suché víno
  •     1 PL hustý paradajkový pretlak
  •     300 g zemiaky
  •     200 g smotana na šľahanie
  •     1 ks chilli paprička
  •     5 ks nové korenie
  •     50 g maslo
  •     olej
  •     rasca
  •     soľ


Postup:

Do hrnca dáme pár kvapiek oleja, necháme dobre rozohriať a mäso v celku dobre zatiahneme po všetkých stranách
Do výpeku pridáme nakrájanú slaninu, na mesiačiky nakrájanú cibuľu, cesnak v šupke, koreniny a restujeme na vysokej teplote do hneda.
Pridáme pretlak, ktory je potrebné tiež dobre zarestovať, b. víno, ktoré necháme z časti odparit, šampinóny - najlepšie čo najmenšie a vcelku.
Vložíme mäso, mierne podlejeme horúcim vývarom-vodou tak, aby mäso vyčnievalo, prikryjeme a vložíme vo vyhriatej rúry na 130° 4 hod. plus necháme dôjsť ešte aspon 30 minút po vypnutí.
Vytiahneme hrniec z rúry, vyberieme mäso a šampiňóny, zbytok prelejeme do sitka a prepasírujeme do dalšej nádoby. Šťavu zredukujeme varom do hustejšej konzistencie, dochutíme, odstavíme bokom a zašľaháme studené maslo
 

Zdroj: masodomov.sk