Polievky a omáčky

 

Tuk z polievky ľahšie odstránite, keď vychladnutú polievku dáte do chladničky.

  • Aby sa na polievke netvorila koža, dajte do nej niekoľko kúskov masla.

Aby bola hovädzia polievka chutnejšia a mala peknú farbu, varte ju s kosťami! Krajšiu farbu bude mať, keď v nej uvaríte neošúpanú polovicu cibule.

  • Aby bola hovädzia polievka osobitne silná, dajte mäso do studenej vody a polievku varte bez pokrievky!

Párky v polievke alebo omáčke nestratia chuť, keď ich do nej dáte až na koniec.

  • Ak je polievka alebo šťava z mäsa presolená, dajte do nej plátky surového zemiaka. Stiahnu do seba nadbytočnú soľ a znížia tak jej obsah v pokrme.

Pri príprave majonézy je dôležité, aby všetky zložky mali rovnakú teplotu. Preto vyberte vajcia z chladničky už vopred. Ak je majonéza riedka, vymiešajte žĺtok so soľou, aby stuhol, a po kvapkách doň vmiešajte riedku majonézu.

  • Ak je šťava príliš svetlá, môžete ju prifarbiť štipkou mletej kávy. Šťava z upečeného mäsa tým získa veľmi príjemnú chuť.

Ak omáčku presolíte, pridajte do nej víno, mlieko, smotanu alebo vodu!

  • Zvyšky šťavy z pečeného mäsa môžete ľahko zmraziť. Naplňte ňou mriežku na kocky ľadu a dajte do mrazničky. Keď kocky stuhnú, zabaľte ich do alobalu a odložte v mrazničke na dochutenie pokrmov!

Na zahustenie šťavy je najlepšia smotana. Do šťavy z pečeného bravčového mäsa môžete pridať trochu piva.

  • Na podlievanie mäsa a rýb je vhodná slaná voda z varených zemiakov.