Polievka ako liek!

Chaotický životný štýl nás núti vzdať sa všetkého zdravého a nahradiť to bombastickou dávkou poloprázdnych kalórií, ktoré nám s láskyplným úsmevom dohodia špičkového obezitológa. Každým dňom máme, bohužiaľ, menej a menej času na výdatný obed, vyhradzujeme si naň v priemere 20 – 30 minút, čo v preklade znamená, že skočíme do najbližšieho a najrýchlejšieho bufetu po nejakú bagetu, kofeín a nikotín.

Budete si želať aj polievku? Nie, jasné, že nie, stačí rezeň so zemiakovým šalátom a džús. Kto by už len mal dnes chuť strácať ten vzácny a nepodplatiteľný čas s nejakou úbohou polievkou? Predsa každý, kto túži po zdraví a vitalite!

Viete, čo urobí pár centilitrov polievky s ľudským organizmom? Spustí sekréciu slín a žalúdočných štiav, uvedie črevá do pohybu a u konzumenta prebudí chuť na hlavné jedlo! Keďže polievka dlhodobejšie udržiava hladinu cukru v tele, zabraňuje skorému nástupu hladu. Varením zeleniny sa v polievke uvoľňuje množstvo vitamínov a minerálnych látok, čím polievka nadobúda antioxidačné vlastnosti, napomáha teda predchádzať rôznym infekčným, srdcovocievnym a onkologickým ochoreniam. Kuracia polievka lieči nádchu, zápal hrdla a spevňuje naše opotrebované kosti.

Polievka je nevyhnutnou súčasťou zdravého pitného režimu, jej konzumácia sa odporúča aj pri redukčných diétach, keďže svojimi plnohodnotnými energetickými vlastnosťami navodzuje dlhodobejší pocit sýtosti, čím nás nabáda k zníženiu porcií hlavného jedla.

Tatiana Kovalčinová