Polevy podomácky

 

Dobrá poleva nielen dopĺňa zákusok po estetickej stránke, ale zvýrazni i jeho chuť a vôňu. Dnes nie je problém kúpiť si polevu akejkoľvek farby a príchute, no mať pár receptov na ich prípravu určite nezaškodí.
 
Citrónová poleva:
Vareškou trieme práškový cukor s 3 lyžicami horúcej vody a šťavy z citróna tak dlho, až kým sa nezačne tvoriť za vareškou brázda. Pridávame cukor alebo šťavu vždy podľa potreby.
 
Biela poleva:
Šľaháme 450g preosiateho práškového cukru s piatimi lyžicami horúcej vody a 3 bielkami dovtedy, kým sa nebude tvoriť cestička.
 
Kávová poleva:
Miešame 1 lyžicu granulovanej kávy s 2 lyžicami horúcej vody, po rozpustení pridáme 175 g preosiateho práškového cukru a miešame dohladka.
Čokoládová poleva:
Vymiešame 50g masla s 10g kakaa, uvarte 100g kryštálového cukru s 1/8l vody na niť. Sirupovú zmes pomaly primiešavajte k maslovej, až do vychladnutia.
Rumová poleva:
Miešame 200g preosiateho práškového cukru s 2 lyžicami rumu, 1 lyžicou vriacej vody a 1 lyžičkou oleja.
Žĺtková poleva:
Šľaháme 3 žĺtky, 150g preosiateho práškového cukru s 3 kvapkami citrónovej šťavy.
 
Agáta Galisová