Pokožka potrebuje antioxidanty. Dodajte jej ich!

Pojem antioxidanty patrí v oblasti zdravia k tým často používaným. No stále viac je spomínaný aj v oblasti krásy, pretože ak ich prijímate dostatok, vidieť to i na vzhľade vašej pleti.

Ako pôsobia antioxidanty na pokožku?
Hlavnou úlohou antioxidantov je chrániť bunky pred škodlivými voľnými radikálmi. Tie sú buď výsledkom metabolických procesov prebiehajúcich v ľudskom tele, alebo pochádzajú z vonkajšieho prostredia (slnečné žiarenie, cigaretový dym).
Antioxidanty majú protizápalové vlastnosti. Ďalej sa podieľajú sa na podpore krvného obehu, stimulujú produkciu kolagénu a elastínu. To znamená, že spomaľujú starnutie spojené so vznikom vrások. Zároveň si dokážu poradiť s kožnými problémami ako akné, vyrážky, suchá pleť, rozšírené póry, strie, popáleniny od slnka atď.

Medzi hlavné antioxidanty patria vitamíny C, E, A, selén, zinok, flavonoidy, saponíny a polyfenoly. Aké sú ich hlavné úlohy v tejto oblasti? Tak napríklad áčko má regeneračné účinky, vitamín C zabraňuje vzniku vrások, tmavých škvŕn či opuchov pod očami, vitamín E urýchľuje hojenie rán a kožných ochorení.
Ak zaradíte do jedálnička správne potraviny, pokožka bude mladistvejšia, hladšia a celkovo zdravšia.

Potraviny bohaté na antioxidanty, ktoré prospejú pokožke
Denne by sme mali zjesť 5 porcií ovocia a zeleniny, čo je približne 500 až 600 gramov. Pričom podľa odborníkov sú vhodné 3 porcie zeleniny a 2 ovocia. Ktoré ovocné a zeleninové plody sú tie správne?

Platí, že čím pestrejší bude váš jedálny lístok v tomto smere, tým lepšie. Vyberať si môžete podľa sezónnosti alebo jednoducho podľa chuti. Medzi známe zdroje antioxidantov patria napríklad čučoriedky. Zastúpené sú v nich vitamíny C, E, železo či vláknina. V černiciach sa okrem vitamínov C a E nachádzajú aj flavonoidy, kyselina listová či mangán. Maliny sú zásobárňou vitamínu C, B3, kyseliny listovej, flavonoidov, železa atď. Majú výborné antioxidačné účinky a vďaka obsahu vlákniny prospievajú i tráveniu.

Zo zeleniny má skvelé antioxidačné účinky špenát, brokolica, červená repa či paprika. Nebojte sa siahnuť ani po avokáde, známe vysokým obsahom nenasýtených mastných kyselín, vitamínov C, E, skupiny B a ďalších.

Antioxidanty sa však nachádzajú aj v mnohých ďalších druhoch potravín, ako napríklad v orechoch, semenách, morských rybách, zelených potravinách, zelenom čaji, hubách, panenských olejoch či dokonca červenom víne alebo tmavej čokoláde.

-m-