Pokojný spánok je základom zdravého vývoja dieťaťa

Prebúdzanie, nepokojný spánok, problémy so zaspávaním. Každá mamička si iste zažila obdobie, kedy musela u svojho dieťaťa riešiť podobné problémy. Príčin porúch spánku môže byť niekoľko, od tých zdravotných až cez detskú rozmarnosť, ktorou si benjamín snaží vynútiť výsady, napr. možnosť spať v rodičovskej posteli. Ako dieťaťu zabezpečiť pokojné snívanie?

Jedným zo sprievodných znakov nepokojného spánku je plač. V 15-20% prípadov, keď dieťa nemôže zaspať a ponoriť sa do ríše snov, je vinníkom bolesť odkazujúca na zdravotné ťažkosti. Odhaliť skutočnú príčinu nebýva jednoduché, zvlášť preto, že vzlykot môže byť obyčajnou stratégiou, ako na seba upozorniť, keď sa mu jednoducho nechce spať. Rovnako tak môže plač prameniť z večernej úzkosti a strachu. Na tomto mieste sa oplatí dôverovať rodičovskému inštinktu a skúsenostiam. Keď mu sa vám nedarí dieťa uspať kolísaním, čítaním rozprávky, cumlíkom ani inými prostriedkami, s najväčšou pravdepodobnosťou ho bude niečo naozaj bolieť. Ťažké noci majú často na svedomí rastúce zúbky alebo nadúvanie. To trápi bábätká najčastejšie v prvom až štvrtom mesiaci.

Príčinou plynatosti je nezrelosť tráviaceho ústrojenstva. Dieťa zo spánku budia bolestivé črevné kŕče a nedovoľujú mu znova pokojne zaspať. Prejavuje sa nafúknutým bruškom, vetrami, sčervenanou tvárou a tendenciou krútiť sa v snahe zbaviť sa nepríjemnej bolesti. Od takých bolestí pomáha uľaviť masáž bruška v smere hodinových ručičiek, alebo jeho mierne zahrievanie. Zhruba od šiesteho mesiaca by si dieťa malo budovať návyk na pravidelný spánkový režim, kedy vydrží celú noc bez kŕmenia. Telíčko už je v tejto fáze schopné vytvoriť si na noc dostatočné energetické zásoby. Aj tak by bolo mylné očakávať, že sa dieťa ani raz za noc neprebudí. Súvisí to s fyziológiou a spánkovými cyklami, kedy striedanie jednotlivých cyklov spôsobuje častejšie prebúdzanie. Niektoré deti však dokážu zaspať samé, bez cudzej pomoci, iné si volajú na pomoc mamičku a otecka.

Veľmi početnú skupinu však tvoria deti, ktoré vzlykaním a plačom dávajú najavo nesúhlas so zavedeným režimom. Nechcú chodiť spať skoro, vyžadujú prítomnosť rodičov, prípadne sa snažia votrieť sa k rodičom do spálne. V takýchto prípadoch ide skôr o vrtošivosť a prejavy vzdoru alebo obáv z tmy. \"Pre pokojný a ničím nerušený spánok detí sme prišli na trh s unikátnou kolekciou interaktívnych a upokojujúcich hračiek Cloud b. Boli vyvinuté na základe konzultácií s pediatrami a inými odborníkmi s cieľom zabezpečiť deťom lepší, bezpečnejší spánok,\" hovorí Marcel Pech, marketingový riaditeľ a predajca hračiek Pexi. \"Tým, že deťom pomôžete zabezpečiť kvalitnejší spánok, si sami tiež značne zjednodušíte život,\" odkazuje rodičom s úsmevom Pech. Hračky dokážu napríklad premietať farebné obrázky na strop izbičke a vydávajú príjemné, upokojujúce zvuky vhodné k prechodu z fázy bdenia do fázy snívania. Tým pomáhajú zmierňovať strach z tmy a pocit osamelosti. Obsahujú tiež časovač, ktorý hračku po uplynutí nastaveného času sám vypne.

Problémy so spánkom sa nemusia týkať len prípadov, keď dieťa ukladáme do jeho postieľky v zázemí domova. Z času na čas s ratolesťami cestujeme, a práve zmena prostredia môže pri zaspávaní hrať svoju rolu. Napríklad keď bývame u niekoho na návšteve alebo cestujeme v noci, dieťaťu pomôžu navodiť pocit bezpečia a známeho prostredia rôzne hračky, dôverne známe rekvizity či obľúbené rituály.