Poklad nazývaný jahody
Jahôd už sú plné supermarkety a o chvíľu sa rozprúdi aj ich zberateľská sezóna. Nemusíte ich hneď napratať do mrazničky na horšie časy, ponúkajú totiž neskutočné množstvo možností, ako s nimi naložiť. Vyskúšajte naše tipy!
- Červené vitamíny
Možno by ste neverili, ale jahody sú veľmi vhodné aj pri chudnutí. Na 100 gramov obsahujú len 30 kalórií, takže si s nimi neváhajte ochutiť aj obyčajnú vodu. Navyše v nich nájdete aj mangán, zinok a vitamíny A, B, C a E. Majte na pamäti, že zinok je afrodiziakum, takže ak chcete zvýšiť svoj sexuálny apetít, smelo sa pustite do konzumácie jahôd. Sú tiež bohaté na vápnik, draslík aj železo. Týmito zložkami pomáhame látkovej výmene a kladne pôsobia aj na reumatizmus. Odborníci tvrdia, že jahody chránia aj pred rakovinou či ochoreniami srdca. Ak ich teda budete pravidelne konzumovať, iste nič nepokazíte.
- Hurá do kuchyne
Jahody majú široké využitie v kuchyni. A to nielen do koláčov, limonád či kokteilov, ale zapojte fantáziu a pridajte ich aj k mäsu alebo do šalátov. Kombinácia slanej chuti a sladkej sviežej jahody je niečo, čo si iste zamilujete. Ak sa vám nechce variť jahodový lekvár, môžete ich zavariť. Skúste ich pridať aj do formičky na ľad a vyrobte si kreatívne, chutné ľadové kocky.
- Krásna s jahodami
Ak ich máte plnú kuchyňu, určite neinvestujte do kozmetiky z drogérie. Môžete nimi vzpružiť suchú pokožku. Zmiešajte a roztlačte jahody, trocha kyslej smotany a olivový olej. Naneste na 10 minút na pokožku tváre a dekoltu, potom bude svieža a hydratovaná. Jahody zatočia s akné, preto ak vymeníte olivový olej za med, môžete sa tak zbaviť akné. Skúste jahodu aj priložiť priamo na akné, vyrážku jemne vysuší. Jahodový peeling zatočí aj s problémom zhrubnutej kože na pätách. Skúste hrubozrnnú soľ, olivový olej a jahody popučiť a po ošetrení pemzou naniesť na päty. Pre väčší účinok chodidlá zabaľte aj s peelingom do igelitového sáčku. Potom opláchnite vlažnou vodou. Pomáhajú aj pri žiarivo bielom úsmeve, stačí iba, ak jahodu roztlačíte na kefku a umyjete zuby. Pre lepší účinok pridajte aj kypriaci prášok či sódu bikarbónu.
Náš tip: Určite nevynechajte ani spracovanie jahôd na dreň, oceníte to najmä v horúcich letných mesiacoch.
Autor: Janka Radimáková