Poklad menom medvedí cesnak
Medvedí cesnak je jedným z najväčších pokladov jari. Výborne chutí a disponuje množstvom pozitívnych účinkov na zdravie. Okrem iného, pomáha popasovať sa s jarnou únavou.
Medvedí cesnak nájdete v prírode, alebo ho môžete pestovať doma na záhrade, poprípade vo vyvýšenom záhone. Spoznáte ho podľa typických zelených výhonkov a nezameniteľnej vône.
Medvedí cesnak je nabitý živinami
Medvedí cesnak je známy predovšetkým kvôli zlúčenine alicín, ktorá sa spája s antibakteriálnymi, antivírusovými i protiplesňovými vlastnosťami. Aj preto sa často medvedí cesnak zaraďuje medzi prírodné antibiotiká.
Okrem toho obsahuje chlorofyl, teda zelené farbivo. To pomáha bojovať proti zápalom a podporuje zdravie srdca. Má aj detoxikačné účinky a prospieva tráveniu.
Opomenúť nemožno ani ďalšie zložky medvedieho cesnaku, ako napríklad vitamíny C a betakarotén. Oba disponujú aj antioxidačnými vlastnosťami, teda chránia bunky pred poškodením oxidačným stresom.
Zastúpené sú aj vitamíny skupiny B, vitamín E, horčík, zinok, vápnik, železo, draslík a fosfor.
Zdroj foto: pixabay.com
Pozitívne účinky medvedieho cesnaku
Medvedí cesnak je ideálnou potravinou na boj proti jarnej únave. Okrem toho prospieva zdraviu srdca, napomáha prirodzenej detoxikácii a má antibakteriálne vlastnosti.
Chcete vedieť viac? Prečítajte si, aké sú pozitíva konzumácie medvedieho cesnaku.
Pôsobí ako prírodné antibiotikum
O medveďom cesnaku zrejme viete, že pôsobí ako prírodné antibiotikum. Zdá sa, že patrí k tým najúčinnejším zo sveta potravín. Podľa jednej štúdie je cesnak až 100-krát účinnejší proti baktérii Campylobacter, zodpovednej za črevné problémy, ako bežne používané antibiotiká. Podobné účinky boli dokázané aj v boji proti viacerým kmeňom stafylokokov.
V tomto smere zohráva rolu aj už spomínaný alicín, sírna zlúčenina, s antioxidačnými vlastnosťami. Spomenúť treba aj to, že medvedí cesnak nie je len prírodným antibiotikom, ale má aj protivírusové a protiplesňové účinky. Je vhodný na použitie aj proti črevným parazitom.
Podporuje prirodzenú detoxikáciu
Ľudské telo disponuje prirodzenými detoxikačnými mechanizmami, ktoré však môžeme podporiť výberom správnych potravín. S odvádzaním toxických látok z organizmu po dlhej zime pomôže práve medvedí cesnak. Podľa štúdie je rovnako účinný pri odstraňovaní olova z tela ako d-penicilamín.
Znižuje krvný tlak a cholesterol
Vysoký krvný tlak a hladina cholesterolu v krvi sú kľúčové faktory pre vznik kardiovaskulárnych ochorení. Pravidelná konzumácia cesnaku sa spája so znížením krvného tlaku i hladiny LDL cholesterolu.
Pomáha tráveniu
Medvedí cesnak je zdrojom vlákniny, alicínu i chlorofylu, ktoré majú priaznivé účinky na trávenie. Pridajte ho preto do šalátov, nátierok alebo ním ozdobte hlavné jedlá.
Zdroj foto: pixabay.com
Tipy, ako jesť medvedí cesnak
Receptov, ako konzumovať medvedí cesnak, je neúrekom. Niekomu stačí medvedí cesnak umyť, nakrájať a zjesť ho na chlebe s maslom. Avšak existujú aj atraktívnejšie možnosti.
Čo stojí za vyskúšanie?
- Pripravte si z medvedieho cesnaku pesto. Zmiešajte nadrobno nakrájaný medvedí cesnak s olivovým olejom, mletými vlašskými alebo píniovými orechmi, parmezánom a soľou. Pesto z medvedieho cesnaku výborne dochutí cestoviny i pečivo.
- Medvedí cesnak sa hodí aj na prípravu polievky. Avšak rátajte s tým, že varením dochádza k pomerne veľkým stratám vitamínu C. Polievku pripravíte tak, že na olivovom oleji opečiete nakrájaný medvedí cesnak. Zalejete ho zeleninovým vývarom, pridáte zemiaky a varíte. Nakoniec polievku dohladka zmixujete a dochutíte.
- Medvedí cesnak môžete pridať aj do cesta na slané koláče či pizzu.
Mirka
Zdroj foto: pixabay.com