Pohybové aktivity na jeseň: Aj zber jabĺk nám pomôže zostať fit!

Keď sa povie pohybové aktivity, mnohým z nás napadnú rôzne športy a cvičenia. No existujú aj iné možnosti, ako sa udržať v dobrej kondícii, podporiť činnosť srdca a svalov.

Na jeseň sa nám ponúka hneď niekoľko takýchto činností, ktoré na prvý pohľad nevyzerajú ako šport, no môžu byť dobrou alternatívou k iným druhom pravidelného pohybu.

Pozrime sa na to, čo možno na jeseň zaradiť do svojho “fitnes” repertoára.

Zber jabĺk a hrušiek

Bohatstvo jesene spočíva aj v úrode ovocia. U nás sú to v tomto období hlavne jablká a hrušky. Vedeli ste, že pri zbere ovocia môžete svojmu telu dopriať kvalitnú fyzickú námahu?

Lezenie hore-dolu po rebríku, dočahovanie ovocia z vyšších konárov či zbieranie popadaných jabĺk a hrušiek - to všetko dá telu zdravo zabrať.

V neposlednom rade aj nosenie plných košov či bedničiek s ovocím podporí srdcovú činnosť a posilní svalstvo nôh, rúk i chrbta.

Samozrejme, aj pri týchto aktivitách treba vždy myslieť na bezpečnosť.

                                                           Zdroj foto: freepik.com

Hrabanie lístia

Ďalšou formou pohybu je aj hrabanie lístia. Ak máte záhradu plnú napadaných jesenných listov, pri ich hrabaní sa dobre zahrejete, prekrvíte celé telo a urobíte si poriadok okolo domu.

Zabijete tak dve muchy jednou ranou.

V neposlednom rade tým prospejete aj svojej psychike, keďže takéto činnosti možno považovať za určitú formu meditácie a sprítomnenia sa.

Zber húb

Ak medzi vaše záľuby patrí zber húb, doprajte si ho na jeseň dosýta. Je to nielen príjemná aktivita, no vďaka pohybu v lese po nerovnom teréne si zlepšíte vytrvalosť, rovnováhu i celkovú kondíciu.

Navyše, takáto aktívna prechádzka v lese upokojí aj myseľ a odbúra stres.

Tip: Ak by ste chceli hubárčenie pozdvihnúť na ešte vyššiu úroveň fyzickej aktivity a trošku viac sa zapotiť, môžete si dať na chrbát vak so závažím (poslúžia i fľaše s vodou).

Púšťanie šarkana

Ak máte deti (ale vôbec to nie je podmienkou), vybehnite s nimi počas veterného počasia na neďaleký kopec a užite si zábavu pri púšťaní šarkanov. Môže sa to na prvý pohľad zdať ako nenáročná aktivita, no rodičia, ktorí to s deťmi absolvovali, vedia svoje. Neraz sa poriadne nabeháte, kým sa šarkan vznesie do vzduchu a navyše je to vždy spojené s prechádzkou a pohybom v prírode.

                                                       Zdroj foto: freepik.com

Upratovanie dvora

Na jeseň je výborný čas upratať si dvor a záhradu po lete a pripraviť ich pomaličky na zimu. Aj tieto činnosti môžu poskytnúť výborný tréning zadarmo a na čerstvom vzduchu. Opäť tak urobíte nielen niečo pre poriadok okolo svojho príbytku ale aj pre svoje zdravie a kondíciu. Prenášanie záhradného nábytku, zametanie, odnášanie konárov a iného neporiadku z dvora - to všetko sa ráta.

Pohyb sa naozaj nemusí obmedzovať len na typické skupinové cvičenia, posilňovňu či bicyklovanie alebo behanie. Samozrejme, je vždy dobré venovať sa pravidelnému pohybu, no aj vyššie uvedené aktivity dokážu spestriť náš cvičebný program a prospieť nášmu telu i mysli.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-

Zdroj foto: freepik.com