Pohyb je potrebný aj pre ľudí v zrelom veku. Stačí si vybrať

Pohyb je pre človeka nevyhnutný. Ak ste sa rozhodli svoje zdravie podporiť v zrelom veku a neviete, ktorými druhmi pohybu začať, máme pre vás inšpiráciu.

Nech sa rozhodnete pre akýkoľvek šport, nezabúdajte, že začínať treba pomaly a postupne. Inak sa môže stať, že pri svojom predsavzatí pravidelne sa hýbať, dlho nezostanete. Ktoré druhy pohybu sú vhodné pre ľudí v zrelom veku?

1. „Obyčajná“ chôdza

Lekári i odborníci zo sveta fitnes neustále zdôrazňujú, že pohyb je jedným z pilierov pevného zdravia. V tomto smere je na nezaplatenie chôdza. Ak si každý deň doprajete 30-minútovú prechádzku v svižnom tempe, má to blahodarný vplyv na fyzickú i psychickú stránku. Týmto spôsobom môžete predchádzať vzniku civilizačných ochorení, ako sú kardiovaskulárne choroby, cukrovka, obezita či nadváha. Zároveň predídete vzniku depresií a budete lepšie zvládať stresové situácie.

2. Severská chôdza

Ak máte radi prírodu a chcete spojiť príjemné s užitočným, dajte šancu severskej chôdzi. V porovnaní s bežnou chôdzou pri nej viac zapájate horné končatiny, teda aj viac svalov v porovnaní s bežnou chôdzou. Týmto spôsobom si zlepšíte kondíciu a tiež posilníte svalstvo. Takisto pri nordic walkingu vďaka používaným paliciam menej trpia kĺby. Severská chôdza je stvorená aj pre tých, ktorí majú problém s udržaním rovnováhy a koordináciou. Jediné, na čo si dať pozor, je ovládanie správnej techniky.

3. Plávanie

S plávaním môžete začať v lete a v zime pokračovať v krytých bazénoch. Plávanie výborne precvičí kardiovaskulárny systém a rovnomerne posilní svalstvo. Je vhodnou voľbou aj pre tých, ktorí sa snažia schudnúť a vôbec pre všetkých bez ohľadu na vek či kondíciu. Ak máte problém s kĺbmi, nemohli ste si vybrať lepší šport.

4. Džoging

Ak je pre vás chôdza príliš pomalá a beh príliš intenzívny, zvoľte zlatú strednú cestu, ktorou je v tomto prípade džoging. Ide o aeróbny druh pohybu, pri ktorom zapájate do činnosti srdcovocievny systém a posilňujete svaly. Džoging prospieva aj psychike. Hoci je menej intenzívny ako beh, aj touto formou tréningu možno zlepšiť svoje zdravie i kondíciu.

5. Naťahovacie cvičenia

Pre ľudí v zrelom veku sú vhodné aj strečingové cvičenia, ako napríklad natiahnutie trupu v stoji, úklony do strán, cviky na šiju, prenášanie váhy z jednej nohy na druhú, predklony či dychové cvičenia. Takýmito cvikmi možno zlepšiť rozsah pohybu a tiež zmierniť bolesť chrbta či hlavy. Odporúčané sú aj skupinové cvičenia ako joga, pilates, kalanetika či 5 Tibeťanov.

-w-