Pohlavné choroby: Možeteich mať a ani o tom neviete

Letné obdobie je časom dovoleniek, cestovania či festivalov. Mnohí si ho užívajú plnými dúškami, čo však často vedie aj k nepríjemnostiam v podobe pohlavných chorôb, ktoré v mnohých prípadoch odhalí až lekár počas preventívnej prehliadky. Podľa dostupných dát počet pohlavných chorôb stále narastá a trpí nimi každý desiaty pacient. Pravidelné testovanie je preto čoraz dôležitejšie.

Najčastejší je syfilis a hepatitída typu B

Hoci sú pohlavné choroby pre mnohých stále tabu téma, rozprávať o nich a ich prevencii je nesmierne podstatné. Dôvodom je ich neustály nárast. Podľa WHO celosvetovo každý deň získa viac ako 1 milión osôb pohlavne prenosnú infekciu. Ročne teda pribudne 374 miliónov nových infekcií, pričom najčastejšie ide o syfilis, chlamýdie, kvapavku a trichomoniázu. „Denne máme okolo 20 až 30 klientov, pričom každý desiaty klient má jednu infekciu prenosnú sexuálnym stykom. Najčastejšie ide o hepatitídu typu B a syfilis,“ hovorí MUDr. Azaaden Shunnar z Travel Health Clinic. Na vysokú prítomnosť syfilisu ukazujú aj dáta NCZI z roku 2022, ktoré hovoria o 443 prípadoch na Slovensku.

Syfilis však nie je jedinou rozšírenou pohlavnou chorobou v našej krajine. Podľa dát laboratórií synlab slovakia je najčastejšie zachytená pozitivita pri baktériách Ureaplasma parvum, Ureaplasma urealyticum a Mycoplasma hominis. Ich dáta z roku 2023 ukazujú aj na viac ako 126 % nárast kvapavky, ktorý bol zachytený primárne u mužov vo veku 25 až 34 rokov. „V SYNLAB testovaniach je pozitivita zachytená u 15,5 % žien a 14,7 % mužov. Vyšetrených vzoriek mužov bolo však približne o 2,6-krát menej ako vzoriek žien,“ uvádza Mgr. Diana Skalická zo synlab slovakia. Podľa nej sa v roku 2023 na pohlavne prenosné ochorenia testovalo o 10 % viac ľudí ako v roku 2022, pričom najčastejšie sa testovali ľudia vo vekovej kategórii od 25 do 34 rokov, a následne od 35 do 44 rokov.

Ľahko ju získate no ťažko sa jej zbavíte

Spôsobov, akými môžeme dostať pohlavnú chorobu je mnoho. Predovšetkým je to šírenie pohlavným stykom, krvou, infikovanými telesnými tekutinami, zdieľaním ihiel pri užívaní drog, ale aj menej tradičnými formami ako je transfúzia, tetovanie, piercing či akupunktúra. Možný je však aj vertikálny prenos choroby z matky na dieťa počas tehotenstva a pôrodu. Podľa Úradu verejného zdravotníctva stojí za nárastom pohlavne prenosných ochorení najmä rizikové správanie, promiskuita i injekčné užívanie drog.

Najväčším rizikom sú bezpríznakové osoby, ktoré o svojom ochorení netušia a šíria ho ďalej. „V prípade kvapavky je až 50 % žien a 10 % mužov asymptomatických. U HIV je asymptomatických 20 až 25 % infikovaných jedincov,“ upozorňuje doktor Shunnar na to, že príznaky sa u pohlavných chorôb nemusia vôbec objaviť. V mnohých prípadoch tak na prítomnosť pohlavnej choroby príde až lekár pri preventívnom vyšetrení alebo po tom, čo sa objavia chronické zápaly pohlavných orgánov, poruchy plodnosti, či neurologické poruchy. „Trvalými následkami môže trpieť 10 až 30 % ľudí,“ hovorí Dr. Shunnar a dodáva, že liečba pohlavných chorôb môže trvať jeden deň, celé mesiace alebo v prípade HIV doživotne. „Našťastie je liečba účinná, ale v posledných rokoch vidíme aj také mutácie, ktoré na žiadnu liečbu neodpovedajú,“ varuje.

100 % ochrana a prevencia

Pri počte pribúdajúcich prípadov pohlavne prenosných chorôb je nevyhnutné myslieť predovšetkým na ochranu a prevenciu. Medzi základnú a najdôležitejšiu ochranu patrí používanie prezervatívu pri každom pohlavnom styku, komunikácia s partnerom o histórii sexuálneho života, vyhýbanie sa zdieľaným žiletkám, uterákom a tiež správna intímna hygiena. V niektorých prípadoch, ako napríklad pri hepatitíde typu B či HPV víruse, je tiež možné očkovanie.

Nevyhnutnosťou je pravidelné testovanie, ktoré včasne odhalí prítomnosť infekcie v tele a zabráni tak ďalším následkom vyvolaných dlhodobo neliečenou pohlavnou chorobou. „V prípade, že nemáte stáleho partnera/partnerku, odporúča sa absolvovať testovanie raz za tri mesiace,“ hovorí dr. Shunnar. Testovanie určite nevynechajte ak pociťujete pálenie pri močení, nepríjemný zápach alebo ste si našli bolestivú vyrážku či pľuzgierik. U mužov sú často tieto príznaky doplnené aj svrbením žaluďa či bolestivou ejakuláciou. V prípade pozitívnych výsledkov testovania je nevyhnutné navštíviť lekára, ktorý zvolí vhodnú liečbu. V takomto prípade však nezabúdajte varovať aj partnerov, ktorí by pohlavne prenosnú chorobu mohli mať tiež.

Zdroje:
ÚVZSR: https://www.uvzsr.sk/documents/d/uvz/programy-a-akcne-plany-prevencie-a-kontroly-infekcnych-v-slovenskej-republike-na-roky-2024-2026-pdf

SYNLAB: https://www.synlab.sk/

NCZI: Pohlavne_choroby_v_SR_2022.pdf (nczisk.sk)


 

Zdroj foto: freepik.com