Pohánkové palacinky

Pohánka patrí medzi pseudoobilniny, teda ide o zrnká, ktoré sú prirodzene bezlepkové a nabité výživnými látkami.

Pohánka bola obľúbeným jedlom našich predkov. Aktuálne má svoje miesto aj v jedálničku mnohých slovenských domácností. Okrem toho, že neobsahuje lepok, je bohatá na antioxidanty chrániace bunky pred poškodením voľnými radikálmi. Jedným z najznámejších je rutín. Ten má schopnosť ovplyvňovať pevnosť a pružnosť ciev.

Ak vás trápia kŕčové žily alebo hemoroidy, pohánka by mala byť vo vašom jedálničku zastúpená pravidelne. Takisto je prospešná pre zdravie srdca kvôli obsahu horčíka, rutínu a kvercetínu. Vláknina v pohánke napomáha znižovať hladinu cholesterolu a podporuje trávenie.

Suroviny:

1 liter rastlinného mlieka, 4 vajíčka, 10 kopcovitých polievkových lyžíc pohánkovej múky, soľ

Postup:

Mlieko, vajíčka, pohánkovú múku a soľ vyšľahajte tak, aby vzniklo hladké cesto. Ak sa vám zdá riedke, pokojne pridajte viac múky. Potom robte tenučké palacinky – ak máte teflónovú panvicu, bez problémov to pôjde bez oleja. Ak nie, panvicu vždy vymastite malým množstvom oleja. Palacinky môžete naplniť podľa svojich chutí a fantázie.