Pohánková kaša so škoricou a hrozienkami


Na dve porcie pohánkovej kaše budeme potrebovať:

    • ½ šálky pohánky,
    •  2 šálky mlieka alebo rastlinného nápoja,
    •  za hrsť hrozienok,
    • cejlónsku škoricu,
    • na dosladenie med.

      Postup:

Pohánku rýchlo prepláchneme pod tečúcou vodou a zalejeme mliekom alebo rastlinným nápojom. Privedieme k varu, krátko povaríme a necháme odstáť pod pokrievkou. Ak chceme, aby v pohánke zostalo maximum zachovaných živín, zalejeme ju studenou vodou už večer a do rána krásne zmäkne. Do hotovej pohánky pridáme hrozienka, dochutíme škoricou a dosladíme podľa ľubovôle.

Pozitíva pohánky v kocke

Pohánka je výborným zdrojom rutínu, ktorý je nevyhnutný pre zdravé cievy. Hodí sa teda do jedálnička ľudí, ktorí majú problémy s hemoroidmi alebo kŕčovými žilami. Okrem toho disponuje bohatstvom v podobe vitamínov skupiny B, ktoré prospievajú nervovej sústave a napomáhajú správnemu fungovaniu metabolizmu. Nechýbajú ani vitamín E, železo, mangán, viaceré aminokyseliny a antioxidanty, ako napríklad lignany.