Pohánková bábovka
Pohánka bola obľúbeným jedlom našich predkov. Aktuálne má svoje miesto aj v jedálničku mnohých slovenských domácností. Okrem toho, že neobsahuje lepok, je bohatá na antioxidanty chrániace bunky pred poškodením voľnými radikálmi. Jedným z najznámejších je rutín. Ten má schopnosť ovplyvňovať pevnosť a pružnosť ciev.
Ak vás trápia kŕčové žily alebo hemoroidy, pohánka by mala byť vo vašom jedálničku zastúpená pravidelne. Takisto je prospešná pre zdravie srdca kvôli obsahu horčíka, rutínu a kvercetínu. Vláknina v pohánke napomáha znižovať hladinu cholesterolu a podporuje trávenie.
Suroviny:
300 g pohánkovej múky, 170 g rozpusteného masla, 200 ml rastlinného nápoja (ovsený, mandľový…), 4 vajíčka, ½ prášku do pečiva bez fosfátov, šálka hrozienok, 50 g kvalitnej horkej čokolády nasekanej nadrobno
Postup:
Najprv dajte do misky vajíčka, maslo a rastlinný nápoj. Všetko spolu dokonale vyšľahajte metličkou. Potom pridajte pohánkovú múku zmiešanú s práškom do pečiva. Na záver pridajte hrozienka s čokoládou. Pokiaľ máte pocit, že pre vás bude bábovka málo sladká, kľudne pridajte podľa chuti javorový sirup, med alebo trstinový cukor. Bábovku dajte do vymastenej a múkou vysypanej formy a pečte dozlatista pri teplote 180 stupňov Celzia.