Pohánka – božsky chutí v sladkej i slanej verzii

Pohánka bola neodmysliteľnou súčasťou jedla našich predkov. Potom na istý čas upadla do zabudnutia a dnes je opäť na výslní. Zoženiete ju takmer v každom obchode s potravinami a dá sa pripraviť na množstvo zaujímavých spôsobov. Poďme však poporiadku.

Aké sú zaujímavé benefity pohánky?

    • Pohánka je prirodzene bezlepková, takže ju môžu bez problémov konzumovať celiatici i ľudia, ktorí trpia intoleranciou lepku.
    • Je prospešná pre zdravie srdca, pretože sa spája so znížením cholesterolu i krvného tlaku. Obzvlášť prospešný je v tomto smere rutín, ktorý je významným antioxidantom s pozitívnym vplyvom hlavne na zdravie srdca. Ďalším je kvercetín, ktorý sa dáva do súvislosti so znížením krvného tlaku.
    • Je nabitá antioxidantmi, ktoré chránia bunky pred poškodením voľnými radikálmi. Pravidelná konzumácia pohánky prospieva nielen srdcovocievnemu systému, ale zdá sa, že je aj prevenciou vzniku Alzheimerovej choroby.
    • Pohánka je výborným zdrojom bielkovín, pričom obsahuje aj dve esenciálne aminokyseliny (esenciálne aminokyseliny musíme prijímať stravou, pretože telo si ich nevie vyprodukovať samo). Jedná sa o arginín a lyzín.
    • Samozrejme, pohánka je nabitá vlákninou, ktorá prospieva tráveniu a výborne zasýti.
    • Skvelé je aj to, že pohánka má nízky glykemický index, čiže nespôsobuje prudké výkyvy krvného cukru a inzulínu, čiže je aj prevenciou vzniku cukrovky druhého typu.
    • Do tela doplní množstvo dôležitých živín. Okrem spomínaných antioxidantov, vlákniny a bielkovín aj mangán, horčík, fosfor, meď, železo, vitamíny skupiny B a ďalšie.

Ako pohánku pripraviť?


Azda najjednoduchšie je pohánku prepláchnuť studenou vodou, dať do hrnca a zaliať vodou v pomere 1:2, čiže na jeden diel pohánky použiť dva diely vody. Potom pohánku priviesť k varu, chvíľu povariť a nechať dôjsť pod pokrievkou. Pohánka sa dá pripraviť aj za studena – stačí ju zaliať vodou a počkať, kým ju absorbuje.

3 tipy na jednoduché a chutné recepty z pohánky

Pohánka s bryndzou

Suroviny: pohánka, bryndza, cibuľka, olej, trstinový cukor

Ako na to? Pohánku pripravte podľa návodu a do ešte teplej pohánky primiešajte podľa chuti bryndzu. Na tanieri ju hojne posypte dozlatista opraženou cibuľkou (pri pražení použite aj cukor, bude sladšia a ku kombinácii bryndze s pohánkou sa výborne hodí).

Pohánkový nákyp s ovocím

Suroviny: 200 g pohánky, 4 dcl mlieka alebo rastlinného nápoja, 80 g masla, 3 vajíčka, 80 g kokosového cukru alebo medu, 400 g ovocia podľa chuti (my sme použili marhule)

Ako na to? Pohánku pripravte podľa návodu, akurát namiesto vody použite mlieko. Do horúcej pohánky pridajte maslo. Následne oddeľte bielky od žĺtkov, z bielkov vyšľahajte tuhý sneh. Žĺtky zmiešajte s cukrom a šľahajte, kým sa nerozpustí. Žĺtky s cukrom pridajte k pohánke, potom pomaly primiešajte sneh z bielok. Následne do vymastenej tortovej formy vrstvite pohánku spolu s ovocím. Nákyp pečte pri teplote 180 stupňov dozlatista.

Nátierka z pohánky

Suroviny: pohánka, cesnak, cibuľa, sterilizovaná uhorka, maslo, horčica, pažítka, petržlenová vňať, soľ, korenie

Postup: Pohánku pripravte podľa návodu, pridajte maslo a horčicu a zmixujte (ak sa vám nechce, nemusíte, avšak nátierka nebude mať hladkú konzistenciu). Následne pridajte pretlačený cesnak, nadrobno nakrájanú cibuľku, nadrobno nasekanú uhorku, pažítku a petržlenovú vňať. Premiešajte, dochuťte soľou a korením.

Mirka