Pohánka a jej prínosy pre zdravie

Snažíte sa jesť zdravšie, hľadáte výživnú a chutnú alternatívu za bielu ryžu? Potom ste si nemohli vybrať nič lepšie ako pohánku, ktorá zaznamenáva návrat do kuchýň gazdiniek. Je bohatá, napríklad na vlákninu, horčík, mangán, tryptofán a meď. Z vitamínov sú zastúpené vitamíny skupiny B, C a E. Táto výživná plodina pochádza z oblasti Himalájí a odtiaľ sa rozšírila do celého sveta.

Konzumáciou pohánky ulahodíte kardiovaskulárnemu systému

Pohánka by mala byť súčasťou jedálnička u tých, ktorí trpia vysokým cholesterolom a vysokou úrovňou krvného tlaku. Za tento pozitívny fakt sú zodpovedné vysoké dávky flavonoidov, z ktorých je najznámejší rutín. Práve rutín má veľkú zásluhu na zdravých cievach, ak vás trápia kŕčové žily, určite pravidelne konzumujte pohánku.

Srdcu prospieva aj bohatý obsah magnézia, ktoré zlepšuje krvný obeh. Cholín zasa ulahodí pečeni. Pohánka je skvelým zdrojom kvalitných bielkovín, pretože obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny. Z tohto dôvodu ju veľmi radi konzumujú športovci.

Nerozpustná vláknina proti žlčníkovým kameňom

Viaceré výskumy potvrdzujú, že nerozpustná vláknina je schopná eliminovať riziko vzniku žlčníkových kameňov. Podľa odborníkov práve nerozpustná vláknina pomáha črevám a zabraňuje vzniku nadmerného množstva žlčových kyselín, ktoré vo väčšej koncentrácii spôsobujú spomínané žlčníkové kamene.

Ako pohánku chutne pripraviť?

Mnohí pripravujú pohánku rovnakým spôsobom ako ryžu. Bohužiaľ, pri tomto spôsobe dochádza ku strate výživných látok. Preto odporúčame šetrný postup – pohánku zalejte horúcou vodou okolo 80 stupňov Celzia a nechajte pod pokrievkou zmäknúť.

Neviete sa rozhodnúť, čo si dáte na raňajky? Chutná pohánková kaša zasýti a dodá organizmu potrebné živiny. Nezabudnite na plátok obyčajného masla a škoricu.

Pohánková múka je skvelou náhradou tradičnej bielej múky, pretože  je oveľa zdravšia. Použite ju do múčnikov, domácich koláčikov či pečiva.

MIMI