Poďte do najzáhadnejších miest na Zemi. Toto je Hĺbka

Keď v roku 2011 vyslali Jamesa Nestora z redakcie časopisu Outlet do Kalamaty v Grécku, aby napísal článok o medzinárodnej súťaži v pomerne novom extrémnom športe – freedivingu –, netušil, ako mu to zmení život.
Stal sa totiž svedkom čohosi neuveriteľného – potápania bez prístrojov do hĺbky takmer sto metrov, ktoré freediver zvládol vo väčšej či menšej pohode. Stretol sa tu aj s novátorskými vedcami, ktorí využívali freediving na bezprostredný výskum živočíchov žijúcich vo veľkých hĺbkach, a tí ho pozvali na ostrov Réunion, aby sa zúčastnil na výskume komunikácie veľrýb a správania žralokov.
Tak vznikla kniha Hĺbka. „Fascinujúca, poučná, vzrušujúca,“ napísali v The Wall Street Journal.

Ponor bez limitov, pri ktorom sa potápači môžu dostať do hĺbky pomocou akýchkoľvek prostriedkov, je najextrémnejšou formou freedivingu a v prepočte na hlavu aj jedným z najnebezpečnejších športov na svete. Rekord v tejto disciplíne bol pred desiatimi rokmi stošesťdesiat metrov. Odvtedy zomreli najmenej traja potápači, ktorí sa pokúšali o ponor bez limitov, a desiatky ľudí sa zranili, niektorí ostali nažive s trvalými následkami.

V knihe, ktorú James napísal reportážnym štýlom, sledujeme cestu z hladiny oceánu do jeho najtemnejších priekop – najzáhadnejších miest na Zemi. Žijú tu veľryby, ktoré komunikujú s inými veľrybami vzdialenými stovky kilometrov, žraloky, ktoré sa neomylne orientujú v čiernych vodách, a nachádzajú sa tu aj iné zvláštne tvory a javy.

„Autor s nadšením a humorom opisuje, ako riskoval, aby pochopil starodávne tajomstvá oceánu a jeho budúci potenciál, ako aj odvážnych brilantných ľudí, ktorí zasvätili život skúmaniu hĺbok... píše ostrovtipne, farbisto a vzrušujúco... Hĺbka je dobrodružná a často ohromujúca kniha o najväčšom habitate našej planéty,“ napísali v Kirkus Reviews.

Najzaujímavejšie zo všetkého je, že tieto schopnosti sa skrývajú aj v nás – aj človek má pozoruhodný, no väčšinou skrytý potenciál echolokácie či výborný orientačný zmysel. Pod vodnou hladinou navyše dochádza k významným telesným zmenám, ktoré rozširujú definíciu toho, čo je možné v prírode aj v nás samých.