Podporte svoj imunitný systém pred zimou

Chladnejšie mesiace so sebou prinášajú zvýšené riziko vírusových ochorení. Prechladnutie a chrípka sú nepríjemným “spestrením” života a hoci sa im občas len ťažko vyhneme, môžeme sa aspoň snažiť urobiť všetko pre ich prevenciu.

Existuje viacero spôsobov, ako podporiť svoju obranyschopnosť, aby sme aj tie chladnejšie obdobia roka zvládli bez chorôb.

Čo teda môžeme robiť?

Strava

Naše zdravie do veľkej miery súvisí s tým, čo jeme. Vhodným výberom potravín je možné ovplyvniť aj imunitu. Je lepšie sa preto vyvarovať veľkému množstvu cukru, spracovaných potravín a všeobecne nezdravých potravín, ako je napríklad fast food.

Vo zvýšenej miere by sme sa mali zamerať na konzumáciu potravín, ktoré obsahujú:

  • Vitamíny a minerály - hlavne vitamíny C, D a E, ktoré podporujú imunitný systém. Dopriať by sme si mali čo najviac čerstvého ovocia a zeleniny, orechov, semienok, ale aj kyslej kapusty, ktorá vyniká obsahom vitamínu C.
  • Probiotiká - majú pozitívny vplyv na črevnú mikroflóru, ktorá je kľúčová pre imunitu. Jogurt, kefír, kyslá kapusta a kimchi sú dobrými zdrojmi týchto látok.
  • Omega-3 mastné kyseliny - zdravé tuky, ktoré sa nachádzajú v niektorých rybách (losos, tuniak, makrela), orechoch a ľanových semienkach sú tiež podporou nášho imunitného systému. 

Spánok

Dôležitou súčasťou zdravého života a silnej imunity je aj spánok. Odporúča sa denne aspoň 7-8 hodín spánku. Štúdie ukazujú, že ľudia, ktorí nemajú kvalitný spánok alebo dostatok spánku, majú väčšiu pravdepodobnosť, že ochorejú po tom, čo boli vystavení vírusu, akým je napríklad vírus bežnej nádchy. Nedostatok spánku môže tiež ovplyvniť, ako rýchlo sa zotavíme, ak ochorieme.

                                                          Zdroj: freepik.com

Pravidelný pohyb

Asi nikoho neprekvapí, že naša imunita súvisí aj s tým, ako často sa hýbeme. Pravidelny pohyb pomáha zlepšovať cirkuláciu krvi, čo zvyšuje efektivitu imunitných buniek. Na zlepšenie zdravia a podporu imunity stačí už aj 30 minút miernej fyzickej aktivity denne, napríklad prechádzka, beh alebo joga.

Pitný režim

Náš imunitný systém sa spolieha na dobrú hydratáciu, takže keď neprijímame dostatok tekutín, imunita nie je taká efektívna. Nedostatok vody bráni širokému spektru faktorov, ktoré utvárajú náš imunitný systém, od lymfatickej tekutiny cez biele krvinky až po trávenie.

Preto myslime na to, aby sme stále mali poruke fľašu s vodou a prijímali dostatok tekutín počas celého dňa.

Dobrým doplnkom a aj podporou imunity môžu byť tiež rôzne bylinkové čaje.

                                                       Zdroj: freepik.com

Odbúravanie stresu

Stres je jednou z hlavných príčin chorôb a je známe, že dokáže oslabiť aj imunitný systém. „Odstránenie alebo úprava rôznych stresových faktorov vo vašom živote je životne dôležitá na ochranu a zvýšenie vašej imunitnej odpovede,“ hovorí klinický imunológ Leonard Calabrese, DO.

Problémom je hlavne dlhodobý, chronický stres. „…keď sa vaše telo dostane do chronického stresu, váš systém si môže zvyknúť na príliš veľa kortizolu v krvi. A to otvára dvere pre ďalší zápal,“ vysvetľuje doktor Calabrese vplyv chronického stresu na imunitu.

Preto je potrebné, aby sme sa naučili stres zvládať, respektíve ho čo najviac eliminovať. Dobrou prevenciou stresu sú:

  • Meditácia a joga
  • Dostatok spánku
  • Pravidelný pohyb
  • Vyvážená strava
  • Pomôckou môžu byť aj bylinky a vhodné výživové doplnky

Otužovanie

V neposlednom rade odporúčajú odborníci aj pravidelné otužovanie. Nemusí to byť nutne ľadový kúpeľ, ale aj chvíľkové sprchovanie vlažnou vodou dokáže našu obranyschopnosť podporiť, ak to budeme robiť pravidelne.

 

Zdroj: https://health.clevelandclinic.org/what-happens-when-your-immune-system-gets-stressed-out

 

 

Zdroj foto: freepik.com