Podľa štúdie môžu tieto 2 probiotiká znížiť tlak

Vysoký krvný tlak alebo hypertenzia je v dnešnej dobe veľmi rozšíreným problémom. Je však zároveň rizikovým faktorom pre rozvoj srdcových chorôb alebo mŕtvice, ktoré patria medzi najčastejšie príčiny smrti moderného sveta.

K vysokému krvnému tlaku prispieva nezdravá strava, nedostatok pohybu a sedavý spôsob života, fajčenie a nadmerná konzumácia alkoholu, ako aj obezita. 

Existuje viacero možností, ako znížiť riziko hypertenzie. V poslednom období však pribúdajú dôkazy o tom, že probiotiká, či už vo forme doplnkov alebo ako súčasť stravy, môžu tiež pomôcť znížiť krvný tlak.

Najnovšie dokonca vedci identifikovali dve probiotiká, ktoré znižujú krvný tlak u myší s hypertenziou, čo naznačuje, že by mohli mať podobný účinok u ľudí.

Vedecká štúdia a jej výsledky

Štúdia zameraná konkrétne na dva druhy probiotík - Bifidobacterium lactis M8 a Lactobacillus rhamnosus M9 - skúmala ich potenciálne účinky proti hypertenzii.

Výskum bol vykonaný na myšiach kŕmených diétou s vysokým obsahom fruktózy. Zistilo sa, že skúmané probiotiká môžu pomôcť predchádzať vysokému tlaku.

Zdá sa, že probiotiká, ktoré sa často nachádzajú v syroch a jogurtoch, znižujú krvný tlak zmenou zloženia črevného mikrobiómu. Konkrétne tieto probiotiká zvyšujú hladiny baktérií spojených s nižším krvným tlakom (Lawsonia a Pyrolobus) a znižujú hladiny baktérií spojených s vyšším krvným tlakom (Alistipes a Alloprevotella).

 

                                                          Zdroj: freepik.com

Výsledky štúdie sú teda veľmi nádejné, no je potrebný ďalší výskum, aby sa potvrdilo, či tieto probiotiká dokážu účinkovať podobne aj v ľudskom organizme.

Oplatí sa zaradiť probiotiká do stravy?

Napriek tomu, že vedci zatiaľ nemôžu s určitosťou vyhlásiť, že probiotiká znižujú krvný tlak u ľudí, existuje veľa dôvodov, prečo sa oplatí zaradiť probiotiká do stravy.

Viaceré štúdie preukázali, že probiotiká môžu zlepšiť zdravie čriev a sú užitočné pri liečbe intolerancie laktózy, hnačky spojenej s antibiotikami, infekčnej hnačky a alergie.

Výskum z roku 2017 navyše zistil, že konzumácia laktobacilu môže výrazne znížiť celkový krvný cholesterol.

Tým, že sa probiotiká podieľajú na zdraví črevnej mikroflóry, podporujú tak aj obranyschopnosť nášho organizmu. Prevažná časť imunity sa totiž nachádza práve v črevách.

Zdroje probiotík

Laktobacily - bežné probiotikum, ktoré sa nachádza vo fermentovaných potravinách, ako sú jogurty, syry, bryndza, kyslá kapusta, kimchi či kefír.

Bifidobaktérie - toto probiotikum sa nachádza v niektorých mliečnych výrobkoch.

 

                                                   Zdroj: freepik.com

Oba druhy probiotík sa dajú tiež užívať vo forme doplnkov. O vhodnom výbere je dobré sa poradiť s lekárnikom alebo lekárom, obzvlášť v prípade, ak trpíte nejakým chronickým ochorením.

 

Zdroj: https://draxe.com/health/study-can-these-2-probiotics-lower-blood-pressure/

https://www.medicalnewstoday.com/articles/2-probiotics-help-reduce-high-blood-pressure#Should-you-include-probiotics-in-your-diet

 

 

Zdroj foto: freepik.com