Počuli ste už o Hoka teniskách? 3 fakty, ktoré ste možno nevedeli

Inovatívne tenisky s výrazne hrubou a zakrivenou podrážkou, ktorá poskytuje vynikajúce tlmenie nárazov a zároveň posúvajú hranice dizajnu bežeckých topánok – to sú Hoka tenisky. Zaručene ste sa s nimi už stretli. No viete napríklad, čo znamená Hoka One One v maorčine? Prinášame vám zaujímavé fakty o populárnych teniskách značky Hoka.

Hoka One One v maorskom jazyku

Názov značky Hoka One One má svoje korene v maorčine (jazyk pôvodných obyvateľov Nového Zélandu, Maorov) a znamená „lietať nad zemou“. Táto metafora dokonale vystihuje víziu značky – umožniť bežcom dosahovať nové výkony a ľahko prekonávať akékoľvek prekážky. Značka prešla v roku 2021 rebrandingom – rozhodla sa pre zjednodušenie názvu a hoci „One One“ zmizlo z väčšiny marketingových materiálov i webu, oficiálne meno značky zostalo nezmenené.

Od návlekov po tenisku

Hoka tenisky sa zrodili z myšlienky vytvoriť revolučnú obuv pre horský beh dolu kopcom. Vývojári hľadali topánky, ktoré by zvládli strmé traily v Alpách či Dolomitoch. Inšpirovali sa športami, ako je lyžovanie alebo horská cyklistika, kde väčšia plocha kontaktu so zemou zlepšuje stabilitu a aplikovali to pri vývoji Hoka tenisiek. Na začiatku sa však uvažovalo iba o výrobe návlekov, ktoré by si športovci nasadili na tenisky pri behu z kopca v drsnom teréne.

Dnes sa v ponuke značky nachádzajú dokonca aj šľapky, ktoré napomáhajú regenerácii po športovom výkone? Preskúmajte (nielen Hoka) sortiment na Bezeckepotreby.sk.

Značka zameraná na diverzitu

Hoka bola založená vo Francúzsku v roku 2009, no v roku 2013 sa dostala pod krídla Deckers a prešla výraznou zmenou. Značka sa zamerala na diverzifikáciu svojej zákazníckej základne a podporu rôznorodých komunít. Spustila kampane, v ktorých sa začali objavovať ambasádori čiernej pleti a športovci, ktorý sa vymykali bežným stereotypom, napr. 60 ročný triatlonista s Hoka teniskami na nohách.

Či už hľadáte obuv na každodenné nosenie, dlhé trate alebo náročné horské behy, medzi pánskymi a dámskymi Hoka teniskami určite nájdete svojho favorita.

 

 

 

 

 

Zdroj foto: pixabay.com