Počuli ste už o cesnačke lekárskej? Vôňou pripomína cesnak, chuťou žeruchu

Už samotný názov napovedá, že táto rastlina vonia ako cesnak, avšak treba ju pomliaždiť, aby sa vôňa uvoľnila. Má biele kvietky, ktoré sa objavujú od marca do júna takmer v celej Európe – vtedy je najlepší čas na zber. Dorastá do výšky až 0,8 metra. Obľubuje slnečné miesta, ale nájsť ju možno aj v polotieni.

Chuťou pripomína žeruchu, teda má jemne pikantnú chuť. Čerstvú ju možno pridať do šalátov, pripraviť si z nej kloktadlo alebo ocot, no zoženiete ju aj v sušenej podobe, ktorá je vhodná na prípravu čajov.

Obsah cesnačky lekárskej

V cesnačke je zastúpené veľké množstvo vitamínu C, betakaroténu a chlorofylu, ale aj fosfor, železo, vápnik, pektín a éterické oleje.

S čím všetkým vám môže pomôcť cesnačka lekárska?

  • Priaznivo vplýva na dýchacie a močové ústrojenstvo, pretože obsahuje látky s dezinfekčnými účinkami.
  • Zvonku urýchľuje hojenie hnisajúcich zápalov, rán a krvácajúcich ďasien. Na rany možno prikladať čerstvé listy.
  • Eliminuje zápach z úst a je pomocníčkou pri paradentóze.
  • Čerstvá je nabitá vitamínom C, čiže podporuje obranyschopnosť organizmu a eliminuje únavu. V minulosti sa využívali kúry z tejto rastliny na očistenie a posilnenie tela po dlhej zime podobne ako medvedí cesnak.
  • Cesnačka je pomocníčkou aj pri chudnutí, pretože stimuluje spaľovanie tukov.
  • Siahnite po nej aj vtedy, ak máte ťažkosti so žlčníkom a pankreasom.
  • Odporúča sa aj v rámci detoxikácie a premnožených kvasinkách v črevách.

Tipy na použitie cesnačky lekárskej

  • Čerstvé listy cesnačky môžete v malom množstve pridať do šalátov alebo ich najemno pokrájať do nátierok, poprípade ich dať na celozrnné pečivo potreté maslom. Na tento účel používajte mladé lístky.
  • Z čerstvých, ale aj sušených listov si môžete pripraviť kloktadlo, ktoré prospeje zubom i ďasnám. Jednoducho čajovú lyžičku cesnačky zalejte horúcou vodou a nechajte lúhovať.
  • Použiteľné sú aj semienka, ktoré sa dajú využiť podobným spôsobom ako horčičné semená.
  • Na dochutenie jedál si môžete pripraviť domáci ocot. Postup je podobný, ako keby použijete akúkoľvek inú bylinku. Vňať dajte do fľaše a zalejte kvalitným octom. Uzatvorte a nechajte niekoľko dní odpočívať. Potom preceďte a používajte.
  • Sušenú vňať, ktorú zoženiete aj v  obchodoch, si pripravíte tak, že 2 čajové lyžičky zalejete 2,5 dcl vody a necháte 5 minút lúhovať. Niekomu však čaj z cesnačky nechutí kvôli jeho aróme, avšak jeho benefity stoja za to.


-w-