Počítač- pomocník či škodca?

 

Ako dobre, že vymysleli počítače. Všetko nám urýchlia, pomôžu nám spoznať rôzne miesta, kde by sme sa inak nedostali, všetko majú uložené vo svojej pamäti. Ale viete o tom, že existujú určité diagnózy a choroby, ktoré môžeme „získať“ nadmerným používaním tohto pomocníka?
 
Tí, ktorí presedia za počítačom väčšinu svojho pracovného času, určite vedia o čom bude reč. Strnulé sedenie, nesprávne držanie tela, mechanické a stále sa opakujúce pohyby a takmer nebadateľné kmitanie obrazovky. To všetko sú negatívne vplyvy, ktoré časom začnú na našom organizme zanechávať stopy. V Amerike to už majú zrátané. Takmer 185 tisíc ľudí má poškodené zápästie, čoho dôvodom bola práve nadmerná práca s počítačom. Aj naše oči nám budú vďačné, ak obmedzíme pozeranie na počítačovú obrazovku. V súčasnosti už nie je problém v škodlivom vyžarovaní, ale v odlesku, na ktorý sú naše oči citlivé.
 
Ako splniť stanovenú normu v práci, no zároveň pracovať s pocitom, že sám sebe neškodím? Máme tu niekoľko rád, ktoré sa dajú bez problémov praktizovať každodenne. Pri ich osvojení a zautomatizovaní minimalizujete možné nežiaduce účinky vyplývajúce z nadmerného využívania nášho pomocníka.
 
1. Pri sedavej práci za počítačom si robte kratšie, ale o to častejšie prestávky, kedy sa postavíte, urobíte zopár krokov, vystriete si chrbát, natiahnete si šiju.
 
2. Počítač, najmä jeho obrazovku majte vždy v dostatočnej vzdialenosti, približne v rozpätí vystretej natiahnutej paže.
 
3. Pri pozeraní na monitor robte kratšie, pár sekundové prestávky, kedy na chvíľu zavriete oči, resp. pozriete sa mimo monitora a zaostríte na predmet, ktorý sa nachádza mimo smeru počítača.
 
V dnešnej dobe niektoré firmy podporujú zdravý pohyb svojich zamestnancov tým, že im dávajú motivačné hodnotenie za najvyšší počet urobených krokov počas pracovnej doby. Neviem, či krokomer je práve ten správny nástroj, chôdza a pohyb však určite napomáha celkovému prekrveniu organizmu, a tým aj zdravšiemu zvládnutiu pracovného dňa.
 
Katarína Matušková