Pocit studených nôh

Nohy ako ľad, a to nielen v zimnom období, môžu signalizovať vážne zdravotné problémy cievneho, metabolického alebo srdcovocievneho charakteru. Studené nohy trápia prevažne ženy, ich organizmus podlieha pomalšiemu metabolizmu, majú tenšie cievy a málo svalovej hmoty, a tak prúdenie krvi v tele je obmedzenejšie a pocit chladu o to intenzívnejší. Tento zdravotný problém môže vyústiť do Raynaudovho syndrómu, pri ktorom ide o záchvatovú poruchu prekrvenia. Prsty obelejú, sú studené, neskôr zmodrejú a sú bolestivé. Tento záchvat často vypovedá o poruchách imunologického alebo hematologického rázu. Takisto sa spája aj s anorexiou, poruchami nadobličiek či problémami s chrbticou. Pocit studených nôh preto netreba podceňovať a pacient by sa mal podrobiť kontrole krvného tlaku, EKG, krvným testom a dôkladnému sonografickému vyšetreniu ciev.

Ľudia so studenými nohami by sa v prvom rade mali vzdať fajčenia, konzumácie alkoholu, studených nápojov a sladkostí, naopak datle, kokos, čili papričky a výživové doplnky s obsahom ginka dvojlaločného, horčíka či kapsaicínu vám dostatočne rozprúdia krv v žilách. Popritom treba mať na pamäti, že odievanie sa do úzkeho oblečenia spomaľuje krvný obeh, a preto príliš tesné pančuchy či ponožky môžu byť studeným nohám viac na škodu ako na osoh.

Dopriať by ste si mali predovšetkým saunu, akupunktúru, teplý kúpeľ a suchú masáž v smere od nôh k srdcu. Prechádzky v prírode, pravidelný pitný režim a pestrý jedálny lístok sú pre vás nie odporúčaním, ale nutnosťou.

Tatiana Kovalčinová