Pochúťky pre každú ženu. Čo by ste si mali pravidelne dopriať?

Rozhodli ste sa začať stravovať zdravo? Zbavte sa všetkých nezdravých potravín a naopak, zásobte sa tými, ktoré vášmu zdraviu prospejú. Nebojte sa aj tých menej tradičných.

1. Tepelne upravené rajčiny sú prevenciou infarktu

Tepelnou úpravou rajčín sa množstvo zastúpeného lykopénu zvyšuje. Lykopén je dôležitým antioxidantom, a preto zaraďte do svojho jedálnička aj tepelne upravené rajčiny. Podľa odborníkov z Harvardu ženy, ktorých organizmus je dostatočne zásobený lykopénom, majú o 34 percent nižšie riziko vzniku infarktu. Z paradajok si môžete pripraviť chutnú polievku, omáčku alebo ich dať zapiecť do rúry.

2. Sušené slivky zabránia vzniku osteoporózy

Sušené slivky by sa mali pravidelne objavovať v jedálničku žien v klimaktériu a to hlavne kvôli vysokému obsahu vápnika. Vápnik je dôležitou prevenciou rednutia kostí. Okrem toho sú zdrojom vlákniny, ktorá podporí fungovanie tráviaceho traktu a rastlinných chemikálií podporujúcich celkové zdravie.

3. Losos prospieva srdcu

Hoci losos nepatrí k najlacnejším rybám, oplatí sa ho do jedálnička zaradiť kvôli bohatému obsahu zdravých tukov. Omega-3 nenasýtené mastné kyseliny sú prevenciou srdcovocievnych ochorení.

4. Listová zelenina pomáha zraku

Čím viac druhov listovej zeleniny skonzumujete, tým lepšie. Špenát, brokolica, rukola či ľadový šalát nielen výborne chutia, ale sú aj zásobárňou provitamínu A, zeaxantínu i luteínu, ktoré sú potrebné pre zdravý zrak.

5. Šošovica dodá proteíny i kyselinu listovú

Ak sa snažíte schudnúť a pravidelne športujete, nezabúdajte na dostatočný prísun proteínov. Existuje množstvo živočíšnych i rastlinných zdrojov a jedným z nich je aj šošovica. Okrem toho je aj zásobárňou kyseliny listovej, ktorá je dôležitá pre tehotné ženy.

6. Kivi posilní imunitu a spomalí starnutie

Kivi je bohaté na vitamín C. Dennú potrebu dokáže pokryť už jedno skonzumované kivi. Vitamín C je dôležitý pre imunitu a ako najvýznamnejší spomaľuje starnutie organizmu. Podľa niektorých výskumov dokonca pomáha zmierniť niektoré príznaky astmy.

7. Ľanové semienka ako prevencia proti rakovine vaječníkov

Drobné semienka ľanu podporujú trávenie a veľmi často sa využívajú hlavne v boji proti zápche. Lenže okrem toho sú bohaté na zdravé tuky a zlúčeniny, ktoré ženu chránia pred rakovinou vaječníkov.

8. Arašidové maslo pre zdravé cievy

Kvalitné arašidové maslo má široké uplatnenie a navyše je veľmi zdravé. Obsahuje aminokyseliny, ktoré podporujú zdravie ciev. Okrem toho obsahuje vitamíny zo skupiny B, vitamín E a horčík. Okrem arašidového masla, ktoré je najznámejšie, môžete sa stretnúť aj s mandľovým alebo kešu maslom.

-w-