Počas Vianoc sa neprejedajte
Aj keď s najkrajšími sviatkami v roku súvisí aj pocit hojnosti – tak môžeme si stále dopriať s mierou. Zemiakový šalát, vyprážaný kapor či medovník nikomu neublíži, ak to nepreženiete a nezabudnete sa aj vybrať na nejakú tú prechádzku do prírody. A pozor na vvianočné prejedanie. To môže odštartovať nejeden zdravotný problém a rovnako i zlozvyk.
December je poriadna nástraha aj na naše žalúdky. Šikovné gazdinky vypekujú tie najlepšie dobroty, koláčiky a na sviatky chystajú rôzne jedlá. A aj keď pred sviatkami ešte držíme ako tak formu, ta s príchodom Štedrého dňa sa uvoľňujú aj naše zábrany najesť sa do sýtosti a ešte o kúsok viac – na prasknutie.
Vianočná kapustnica, oblátky s medom, linecké koláčiky so sladučkým džemom, makové pupáky od mamky, štedrák od babky, zemiakový šalát, ktorý musíte ochutnať pri každej návšteve....poznáte to, však? Pridajte k tomu nejaké to varené víno, vianočný punč či sladučký čajík s medom a ani neviete ako, po Novom roku sa postavíte na váhu o čosi ťažší. Nie, netreba ísť kupovať novú váhu, to vám nepomôže...treba myslieť na regeneráciu a nezaťažiť si nielen žalúdok, ale i pečeň.
Pečeň plná tuku?
Poďme teraz na slovíčko o pečeni. Počuli ste už o jej ochorení - o steatóze pečene alebo teda inak povedané o stukovatenej pečeni? Je zaradená do rebríčka najrozšírenejších ochorení vyspelých krajín sveta. Nesúvisí len s alkoholom, nebolí, nie je ju vidieť a v mnohých prípadoch je náročné ju včas zastaviť. Lekári upozorňujú na chýbajúcu osvetu a tiež masívny zdravotný i ekonomický dopad tohto epidemiologického ochorenia. Za posledné dve desaťročia nealkoholické tukové ochorenie pečene (NAFLD) vyrástlo z relatívne neznámeho ochorenia k najbežnejšej príčine chronického ochorenia pečene na svete. Odhaduje sa, že v súčasnosti postihuje až 25% svetovej populácie.
To, že je pečeňová steatóza prvým stupňom poškodenia pečene pri nadmernom pití alkoholu, je už dávno známe. Ale, že steatózu pečene majú aj ľudia, ktorí alkohol vôbec nepijú, alebo ho pijú len málo, sa vie sotva zopár rokov. Chorých neustále pribúda, lekári nachádzajú steatózu u ľudí rôzneho veku, prevažne s obezitou, hypertenziou, hyperlipoproteinémiou a diabetom 2. typu. Teda u ľudí trpiacich metabolickým syndrómom (MS).
Čo je to metabolický syndróm? „Ak chceme správne pochopiť funkciu pečene, jej unikátnosť a nenahraditeľné vlastnosti, musíme sa snažiť súbežne porozumieť aj útvaru, v ktorom pečeň funguje. Predstavte si dokonalý rovnostranný trojuholník, ktorý tvoria tri dokonalo rovnaké uhly a tri dokonalo rovnaké strany. Na jednom vrchole je črevo s črevnou výstelkou, na druhom mikrobiálne osídlenie čreva, teda malé priateľské baktérie osídľujúce tieto miesta a na tretej, hore, na vrchole, je pečeň. Všetky tieto tri veci sú si rovnocenné. Čokoľvek by z tejto schémy vypadlo, alebo by nespolupracovalo, bol by to koniec veľmi dôležitého systému v ľudskom tele. Ak však tieto tri zložky fungujú správne, tak máme zabezpečenú nesmierne dôležitú ochranu,“ vysvetľuje MUDr. Marián Oltman, PhD., hepatológ z bratislavského centra THALION, ktorý sa venuje diagnostike a liečbe chorôb pečene viac ako 15 rokov.
Narušenie tejto zákonitej ochrany navodzuje metabolický syndróm. Definovať ho možno aj ako prítomnosť najmenej troch z nasledujúcich piatich abnormalít:
• obvod pásu u mužov viac ako 94 cm alebo 80 cm u žien
• hladina sérových triglyceridov viac ako 1,7 mmol/l
• hladina sérového HDL-cholesterolu pod 1,0 mmol/l alebo u žien pod 1,3
• krvný tlak vyšší ako 130 mmHg v systole či 85 mm Hg v diastole
• hladina glukózy nalačno vyššia ako 5,6 mmol/l alebo prítomnosť už rozvinutého diabetes mellitus (cukrovky) 2. typu.
Postupná deštrukcia pečene a jej štádiá
U nealkoholového stukovatenia pečene (NAFLD) je prvým stupňom steatóza pečene, kedy sa v hepatocytoch, teda v pečeňových bunkách, ktoré tvoria až 60-70 percent jej objemu a zodpovedajú za väčšinu funkcií, ktoré pečeň vykonáva, akumuluje tuk v podobe kvapôčok. Obrovský počet kvapôčok tak vytvára množstvo konzistencie na rozhraní medzi tukom a cytoplazmou buniek, ktoré sú ľahko preukázateľné ultrazvukom. Závažnejší problém nastáva, ak steatóza pečene prechádza do ďalšieho štádia NAFLD, ktorým je nealkoholová steatohepatitída (NASH, ang. non-alcolcoholic steatohepatitis), ktorá takto môže prejsť do fibrózy, cirhózy a tiež do hepatocelulárneho karcinómu. Kým jednoduchá steatóza pečene nie je pre svojho nositeľa nebezpečná, nealkoholová steatohepatitída (NASH) je už počiatkom rozvoja cirhózy a teda ochorenia s nezvratnými fatálnymi dôsledkami.
„Najprv to vedie k veľmi ľahkému stupňu zápalu, súčasne vzniká ľahký stupeň fibrotizácie pečene, alebo jazvovatenie. Normálna pečeň má primerané množstvo takzvaného spojiva, no tým, že ju stresujeme, spojivového tkaniva pribúda, fibrotizuje a spúšťame tým ochorenia pečene, o ktorých sa tu dnes bavíme. F0 sa číta ako fibróza nula a znamená normálnu pečeň. Potom nasleduje F1, F2 a F3. F4 už nasvedčuje cirhózu, ktorá má tiež svoje štádiá. Tie prvé sa ešte dajú zastaviť a možno aj trošku zlepšiť, tie posledné štádiá cirhózy sú už potom, bohužiaľ, nezvratné“, vyratúva spomedzi hrozieb MUDr. Oltman.
Rozsah poškodenia pečene definovaný tukom
• Steatóza znamená poškodenie viac ako 5 % hepatocytov tukom.
• Ak je poškodené do 33 % hepatocytov, hovoríme o ľahkej steatóze.
• Stredne ťažká má medzi 34 a 66 %.
• A ťažká steatóza nad 66 % hepatocytov poškodených akumulovaným tukom.
Kto patrí do ohrozenej skupiny? Čo rozhoduje o progresii zo steatózy do zápalu (NASH), zatiaľ nie je úplne jasné. S určitosťou však vieme, že nadmerné a nezdravé priberanie ľudí s metabolickým syndrómom, teda s poruchou metabolizmu, vedie jednoznačne k nárastu počtu chorých s cirhózou pečene, vyvinutou na základe NASH, čiže nealkoholovej steatohepatitídy.
Naspäť k alkoholu: Ako to s ním v skutočnosti je?
NASH, teda nealkoholová steatohepatitída znamená, že chorý človek alkohol nepije vôbec, alebo veľmi málo. Málo sa pri mužoch počíta maximálne do 40 g čistého alkoholu za deň. Tu je však nutné si uvedomiť, že mnoho pacientov skutočné množstvo vypitého alkoholu pre ostych nepriznáva, a tiež, že vďaka individuálnym rozdielom voči toxickému vplyvu alkoholu, môže byť dávka 40 g/deň pre niekoho už poškodzujúca. Americká asociácia pre štúdium pečene (AASLD) definuje ako nadmerný príjem alkoholu taký, ktorý za týždeň prevýši 210 g u mužov a 140 g u žien v priebehu posledných dvoch rokoch.
Dopady ochorenia na zdravotníctvo a ekonomiku
NAFLD sa neobjavuje iba u dospelých, vysoká miera prevalencie tejto choroby existuje aj u detí a dospievajúcich. Z dôvodu úzkeho spojenia NAFLD s cukrovkou typu 2 a obezitou najnovšie modely predpovedajú, že prevalencia NAFLD bude naďalej extrémnym spôsobom stúpať, a to bude mať za následok obrovské aj ekonomické zaťaženie. Žiaľ, ľudstvo ešte stále nepozná spoľahlivú, neinvazívnu metódu na diagnostiku NASH. Pre odhalenie nealkoholového stukovatenia, teda steatózy, stačí jednoduché ultrazvukové vyšetrenie. No pre diagnostiku NASH je nutná omnoho nákladnejšia a náročnejšia biopsia pečene. K tomu je potrebné, aby odobraté vzorky tkaniva pečene následne zhodnotil patológ, ktorý určí stupeň steatózy, aktivity zápalu a fibrózy.
Veľkým problémom je aj samotná liečba ochorenia. V súčasnosti je obmedzená na zmeny životného štýlu, kde isté zlepšenie môžu poskytnúť podporné lieky na žlčové cesty a pečeň, takzvané hepatoprotektíva, lipotropné liečivá. Poslednou možnosťou je transplantácia pečene. Počíta sa, že v blízkej budúcnosti dosiahne steatóza status epidémie ľudskej civilizácie a bude viesť k zvýšenému dopytu po výmene tohto orgánu.
A čo ten pohyb? Máme ho dosť?
Veľkou negatívnou položkou je podľa Oltmana aj chýbajúci pohyb – nehýbeme sa. „Naše gény sa vyvíjali niekoľko desiatok tisíc rokov na to, aby sme nachádzali potravu a dokázali vďaka tomu prežiť. Situáciu, kedy stačí na prežitie jeden pohyb, teda natiahnuť ruku do chladničky, máme asi len posledných 100 rokov. Hovorím tomu smutný príbeh lovcov mamutov. Kedysi bol totiž mamut raz za čas a bolo nepredstaviteľné, aby sa človek toľko nehýbal a jedol tak často a nad mieru. Gény sú z týchto čias poučené, nedajú sa len tak prepísať. Preto, keď príde veľa jedla, dajú signál aby sa nadbytok odkladal. Lenže dnes máme mamuta v chladničke hocikedy a na počkanie, vychutnávame ho niekoľkokrát za deň a jeho prebytky ukladáme v množstvách do tukového tkaniva aj pečene. Mamut je tu nonstop, stále len odkladáme a odkladáme a zrazu je tých zásob v našom tele toľko, že už ich nemáme šancu minúť. Výsledkom je potom nadváha, obezita, hypertenzia, cukrovka a množstvo ďalších súvisiacich ochorení“, hovorí MUDr. Oltman.
Čo s tým? Novú nádej rozdúchali sójové bôby
Významným prostriedkom na podporu regenerácie pečene sa ukazujú esenciálne fosfolipidy, ktoré pochádzajú zo sójových bôbov. Ukázalo sa totiž, že majú takmer identickú stavbu ako membrány väčšiny pečeňových buniek. Táto „náhradná“ stavebná jednotka môže pomôcť pri regenerácii stukovatenej pečene a zlepšiť tak ultrazvukové nálezy a stuhnutosť pečene, a tiež významne znížiť hladiny transamináz.
Avšak ani táto cesta nebude účinná, ak sa k nej nepridá plán na zlepšenie celkového životného štýlu. Preto sú dostatok pohybu a kvalita stravy, bez prebytku nezdravých tukov a cukrov, vrátane „premnoženej“ fruktózy v boji proti chorobám pečene nevyhnutné.
Pomocníci fosfolipidy
Pomocnú ruku môžu popri zdravom životnom štýle podať i fosfolipidy...
Voľnopredajný liek Essentiale® 300 mg obsahuje esenciálne (základné) fosfolipidy, ktoré sú takmer identické ako fosfolipidy membrán pečeňových buniek. Pri pečeňových ochoreniach, pri ktorých dochádza k poruche látkovej premeny pečeňovej bunky, sú takto podané fosfolipidy prednostne využívané pečeňovými bunkami a zabudovávané do ich bunkovej membrány.
Tým prispievajú k obnove štruktúry a funkcií pečeňových buniek. Vďaka tomu následne dochádza k urýchľovaniu regenerácie pečeňových buniek, úprave rovnováhy krvných tukov a stabilizácii žlče. Spomínaný liek môžu užívať deti od 12 rokov (cca 43 kg), doba liečby nie je časovo obmedzená.